Katalys - orange-figure-13

Wie krijgt de provinciale trofee ‘Beste Buurtinitiatief’?

Komende zaterdag, 20 januari 2024, is in elke provincie een Kern met Pit-dag. Op deze feestelijke bijeenkomsten krijgen 10 tot 20 bewonersinitiatieven het podium, die in 1 jaar tijd een plan voor hun eigen buurt of wijk tot stand hebben gebracht. Eén van hen wint de trofee voor ‘het beste buurtinitiatief van de provincie’. De 12 zogeheten trofeewinnaars gaan door naar de landelijke finale op het ‘We Doen het Samen Festival’ op 13 april 2024.

Ook gaan zo’n 150 nieuwe initiatieven in het hele land van start om hun droom voor de buurt in 2024 tot stand te brengen met extra ondersteuning van ons programma Kern met Pit. Zij ontmoeten in hun provincie de Kern met Pit-deelnemers van het afgelopen jaar. Ook maken de initiatiefnemers kennis met de adviseurs van Katalys die hen komend jaar zullen ondersteunen met advies, een sterk netwerk en hun bevlogenheid voor mensen met een plan voor hun buurt, wijk, dorp en stad.

Alle projecten zijn initiatieven van bewoners die hun eigen buurt of wijk groener, gezonder, veiliger of gezelliger willen maken. Ze organiseren praktische oplossingen voor wat ze in hun eigen leefomgeving zien. Kern met Pit daagt ze uit om zichzelf een doel te stellen en dat binnen 1 jaar te halen. Samen met hun buurtgenoten kunnen ze daarna vieren dat het gelukt is.

Katalys - Kern-met-Pit-logo

Katalys organiseert (al 46 jaar) de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Door de jaren heen geeft het karakter van de projecten van Kern met Pit weer wat er speelt in onze maatschappij. Opvallend is dat veel initiatieven gericht zijn op ontmoeten, samenzijn, delen, bewegen en vergroenen . Veel bewonersinitiatieven hebben te maken met thema’s als armoede, energie, eenzaamheid, gezondheid en duurzaamheid. Denk aan repaircafés, pluk/moestuinen, kleding/voedselbanken, (kosteloze) speelplekken en samen eten in wijkrestaurants of -huiskamers.

Kijk op Facebook of op Instagram van Kern met Pit om deze feestelijke ochtend of middag te volgen en kennis te maken met de ‘krachtigste mensen van Nederland’!