Katalys - orange-figure-13

Dit zijn de 12 trofeewinnaars van Kern met Pit

De winnaars van de provinciale Kern met Pit Trofee 2023 zijn bekend. Deze bewonersgroepen mogen door naar de landelijke finale op 13 april en maken kans op de ‘Gouden Pit’. Deskundige juryleden kozen in elke provincie de beste uit een verscheidenheid aan initiatieven. Allemaal van bewoners die in één jaar tijd zelf hun droom voor hun eigen buurt tot stand wisten te brengen.

Al 46 jaar daagt Katalys bewonersinitiatieven uit met Kern met Pit. Zij hebben één jaar de tijd om hun plannen voor de buurt of wijk uit te voeren. Ze maken hun buurt of dorp daarmee groener, schoner, gezonder, gezelliger of actiever. Ze krijgen ondersteuning van adviseurs van Katalys, die hun kennis en expertise kosteloos inzetten. Lukt het om het plan binnen een jaar uit te voeren, dan ontvangen de initiatieven een bedrag van € 1.000, – en het Kern met Pit-predicaat, dat ze kunnen ophangen, vastschroeven of neerzetten op de plek die zij gerealiseerd hebben. Iedereen mag meestemmen op het beste initiatief van de provincie.

Elk jaar weten zo’n 125 bewonersinitiatieven hun doel te behalen. Margje van Spaendonck leidt het programma Kern met Pit: “Wij zijn altijd weer trots op de kracht van bewoners die met elkaar iets tot stand brengen in hun eigen omgeving. Het is ongelofelijk wat mensen kunnen verzinnen en in een jaar voor elkaar kunnen boksen. Ze maken de tijd om iets aan te pakken, omdat ze met elkaar ergens in geloven. Ze krijgen de gemeente mee, ze zorgen voor geld, ze regelen draagvlak, mankracht en het komt voor elkaar.”

Dikwijls organiseren buurtgenoten een plek waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen tegenkomen of opzoeken. Zo kunnen ze voedsel en spullen uitwisselen, lekker bewegen, nieuwe bewoners verwelkomen of de buurt groener maken. Dit zijn de antwoorden in het klein van grote maatschappelijke vragen: van klimaat tot sociale verbinding en gezond leven. Van Spaendonck: “Dit zijn de mensen die niet gaan zitten wachten, maar aanpakken. In feite de krachtigste mensen van Nederland.”

Katalys - Kern-met-Pit-logo
Katalys - Katalys-Kern-met-Pit-dag-overzicht

De landelijke finale van Kern met Pit vindt plaats op het We Doen Het Samen-festival, 13 april 2024.

Dit item is gepubliceerd op 20 januari 2024