Katalys - orange-figure-13

“We moeten leren weer afhankelijk van elkaar durven zijn”

De wijkcommunity KenHem bestaat sinds 2012 en is opgezet tegen de anonimiteit in de Edese Vinex-wijk Kernhem. Twee jaar geleden zegde René Visser uit Ede zijn hectische baan op om zich fulltime te wijden aan dit platform.

“In onze wijk wonen een paar Eritrese families, met jonge kinderen. Wij regelden een taalmaatje voor een van hen en diezelfde jongen stond een paar maanden later mee te klussen tijdens een van onze activiteiten bij een andere buurtbewoner die wel wat hulp kon gebruiken. Zo zie je maar: niemand is alleen maar ‘kwetsbaar’ of alleen maar sterk. Je kunt altijd kijken naar wat iemand kan.”

Sinds René Visser community leider is, is er al veel veranderd. Er zijn ondertussen zo’n twintig verschillende KenHem-activiteiten, van voorlichtingsavonden over omgaan met verlies tot aan wekelijkse potjes zaalvoetbal in een sporthal. “Die heeft helaas geen kantine, maar het begin van een centrale ontmoetingsplek is er. Natuurlijk hopen we nog op een grand café, want zoals in bijna elke Vinex-wijk is die hier niet.” Er is een vaste kern van vijftig vrijwilligers en in het nieuwe winkelcentrum maken mensen steeds vaker een praatje met elkaar.

Sociale ecosysteem

Toch hoort hij nog steeds dat mensen hun buurman alleen kennen van naar elkaar zwaaien op de parkeerplaats. “Dat maakt het een stuk moeilijker om bij diezelfde buurman aan te kloppen als je vrouw in het ziekenhuis ligt en je wel wat hulp kunt gebruiken. Daarom is het ook zo belangrijk om elkaar te leren kennen. Als je wat meer op elkaar leunt, dan versterk je het sociale ecosysteem en dat is goed voor iedereen en goed voor de wijk. We moeten weer leren afhankelijk van elkaar te durven zijn.”

Idealistische afslag

Visser werkte na zijn studie Industrieel Product Ontwerpen acht jaar als projectmanager bij de NS maar koos in 2016 voor een idealistische afslag en  besloot van KenHem.nl zijn betaalde baan te maken. Voor hem voelde dat niet als een enorme carrière switch. “In beide gevallen kijk je naar de wereld om je heen. Daar haal je verschillende elementen uit en die breng je samen tot iets nieuws.” Het klinkt misschien wat zweverig, maar René is juist van de concrete ideeën. En dat blijkt prima samen te gaan met zijn vertrekpunt in de spiritualiteit. Hij groeide op tussen mensen die soms wel twee keer op zondag naar de kerk gingen. Toch kreeg hij de indruk dat een van de belangrijkste elementen van het geloof ontbrak: je omgeving dienen. Het geloof speelde mede daardoor lange tijd geen rol in zijn leven, maar inmiddels past hij sommige lessen weer toe in het dagelijks leven.“Bijvoorbeeld: ‘Als iemand een uurtje van je tijd vraagt, geef dan twee uur.’ Dat vind ik een prachtige levenshouding.”

Het verschil maken

Een van de missies is van Kernhem een zelfvoorzienende wijk te maken. Daarvoor is Visser flink in de bureaucratische regels en mogelijkheden gedoken. Dat er zo’n enorme ambtelijke hiërarchie is, daarvan had hij vooraf ‘geen benul’. Maar hij ziet er wel een uitdaging in. “Wat bijvoorbeeld een tendens wordt, is dat wijken meer het heft in eigen handen nemen, bijvoorbeeld via Right to Challenge. Een voorbeeld: de gemeente koopt groenonderhoud in.

Stel nou dat dat contract bijna afloopt? Dan kun je als buurt voorstellen om dat zelf te gaan doen en het geld in iets anders steken. Zo haal je autonomie naar de wijk en dat vergroot de betrokkenheid van bewoners. De wijk gaat er steeds meer uitzien zoals de mensen zelf willen.” De wijkcommunity KenHem heeft al veel bereikt, maar het mooiste zijn de vriendschappen die zijn ontstaan. “Ik hoor nu zelfs wel eens dat verhuisplannen verdwijnen,  omdat ze de wijk steeds leuker gaan vinden.”

Auto delen en zonnepanelen

Sinds 2012 bestaat de wijkcommunity KenHem die is opgezet tegen de anonimiteit in de Edese Vinex-wijk Kernhem. Er zijn allerlei activiteiten om buren met elkaar in contact te brengen. Een ander einddoel is om de wijk zelfvoorzienend te maken. Een van de manieren is door collectieve zonnepanelen te plaatsen in de straten. En sinds kort is er een elektrische deelauto. Het plan is dat er over drie jaar een stuk of vijf staan. Zo verdient de wijk geld dat weer in andere projecten wordt gestoken. Ook zij gebruiken de aanpak van mijnbuurtje.nl.
www.kenhem.com

Dit artikel verscheen in Werkplaats 26.