Katalys - orange-figure-13

Kruiskamp Onderneemt! Bewoners helpen elkaar

Kruiskamp Onderneemt! heeft een leegstaand schoolgebouw, ‘De Witte Vlinder’, hersteld en omgevormd tot een plaats waar bewoners en ondernemers van de wijk Kruiskamp in Amersfoort elkaar kunnen ontmoeten, helpen en stimuleren.

Opknapbeurt

Het dak lekte en de schimmel stond op de schotten, maar de mensen achter Kruiskamp Onderneemt! zagen toch potentie in het oude schoolgebouw de Witte Vlinder in Amersfoort. Door de verhuur van voormalige klaslokalen aan bedrijfjes uit de wijk, zijn er tal van maatschappelijke activiteiten en krijgt het pand een opknapbeurt. Beheerder Gemma van der Heijden was er vanaf het begin bij en groeit meer en meer in de rol van sociaal ondernemer. “Ondernemen zie ik als meer dan winst maken”, vindt Gemma. “Het gaat mij ook om talentontwikkeling en verbinding.”

Vaste huurders én ontmoetingsplek

Na een oproep in de wijkkrant voor initiatieven om leegstaande gebouwen een nieuwe bestemming te geven, meldde Gemma zich aan. “Dit soort projecten hebben op mij de uitwerking van een magneet, zo werd ik er ingetrokken. Ik ben een diesel, blijf volhouden.” Eind 2013 kreeg Kruiskamp Onderneemt! de sleutel, de dag daarna hielpen mensen van de Chinese vereniging schoonmaken en vanaf dat moment zijn ze één van de vaste huurders. “Ze spelen elke maandagmiddag majong en koken rijst waardoor het hele gebouw geurt. En volgens mij zitten ze ook te gokken.” Ze laat het oogluikend toe. “Aan het begin verhuurden we het met de schotten er nog voor en keek je tegen de zwarte schimmel aan. Het dak lekte en we moesten ons zien te redden met emmers.” Langzaam knapten ze het gebouw op, eerst alleen door inkomsten uit de exploitatie, maar vanaf zomer 2014 ook door subsidie en een lening van KNHM. Vlak voor Kerst zat het nieuwe dak erop.

Professionalisering

Kruiskamp Onderneemt! wil meer dan een broedplaats zijn, want nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en vooral ook de ontmoeting is hier belangrijk. “Ons eerste plan was om de wijkbewoners binnen te krijgen. Want alle ontmoetingsplekken in de wijk waren wegbezuinigd. Een lunchroom of café kan echt niet iedereen in de wijk betalen. Hier kun je wat drinken en je doet in het koffieblik wat je kunt en wilt missen. Maar we kunnen dat helaas niet in stand houden. Er staat een nieuwe bar en er komen vaste koffieprijzen. Dat is toch de professionalisering die nodig is.”

Iets anders dat mee ontwikkelde, zijn de huurovereenkomsten. Eerst ging alles op basis van goed vertrouwen en rekende Gemma bijvoorbeeld geen schoonmaakkosten bij verhuur voor feesten. “Nu komen onze huurvoorwaarden aardig overeen met de gebruikelijke commerciële overeenkomsten. Gaandeweg ging ik snappen waarom die zijn zoals ze zijn.”

Regels van tevoren helder opstellen, is voor haar niet alleen zakelijk, het versterkt ook de persoonlijke relatie. “Maar het vergt wel diplomatie. Want je wilt dat mensen zich welkom voelen én je wilt dat mensen terugkomen.” Er zitten nu tien permanente ondernemers in het pand die een commerciële óf maatschappelijke huurprijs betalen, afhankelijk van hun eigen draagkracht. Van Venus Laser & Huidkliniek tot een glaskunstenares. De Fight Factory Amersfoort huurt drie avonden per week een ruimte, er worden feesten en partijen gevierd, van het Chinees Nieuwsjaar tot een Soedanese bruiloft en een herdenkingsbijeenkomst voor Eritrea. “Er zitten 74 nationaliteiten in onze wijk. Dat die ons bijna allemaal weten te vinden: daar word ik wel heel warm van.”