Katalys - orange-figure-13

Torteltuin en Stroom: langdurig betaalbaar wonen in de hoofdstad

Twee nieuwe kleinschalige projecten voor woonruimte gericht op doelgroepen die het moeilijk hebben op de woningmarkt, krijgen de komende 10 jaar financiering en ondersteuning van Katalys. Dat besluit is afgelopen week genomen. De Amsterdamse wooncoöperaties De Torteltuin en Stroom op IJburg presenteerden samen hun plannen en wisten indruk te maken op de RvC van Maatschappelijke Financieringen van Katalys.

Stroom gaat 30 huurwoningen in het lage en middensegment bouwen en bij de Torteltuin worden dat er 40. Het zijn beide projecten waarin particulieren het plan hebben opgevat om in een coöperatievorm samen nieuwe woningen te bouwen met de bedoeling deze ‘van zichzelf’ te huren als gezamenlijk eigenaars. De initiatieven hebben kavels weten te bemachtigen op IJburg Centrumeiland, waar volop gebouwd wordt. Op heel IJburg komen zo’n 20.000 woningen en de gemeente heeft voor dit soort initiatieven kavels beschikbaar tegen een gereduceerd erfpachttarief.

Ook De Torteltuin en Stroom voorzien in gemeenschappelijke leefbaarheid door ruimtes zoals werkplaatsen of zalen die ten dienste staan van de wijk, levendige pleinen en groene buitenruimtes.

Een groep jonge Amsterdammers maakte het plan om samen te gaan zorgen voor duurzame woonruimte met een vaste, lage huurprijs en veel gedeelde voorzieningen. Van de 40 woningen in het appartementencomplex van de Torteltuin wordt een derde beschikbaar voor huurders in het sociale segment en statushouders. Bekijk hier een stukje van VPRO Tegenlicht over de initiatiefnemers.

Bij Stroom is zorgzaam samenwonen het uitgangspunt. Het duurzame gebouw heeft plek voor verschillende bewoners in verschillende levensfases. Oppassen, een klusje doen of de boodschappen meenemen voor de buren is de norm. Zo organiseert Stroom ook de sociale duurzaamheid van een leven lang wonen.

Don Hardy was als vrijwilliger in de rol van adviseur bij de initiatieven betrokken. Opvallend is dat de risicoanalyse uitkomt op een laag niveau. Don: “Beide teams hebben bewezen samen tot dit stadium te kunnen komen met weinig wisselingen. Dat kenmerkt een sterke groep. Dat ze op een steenworp afstand van elkaar gaan bouwen, biedt kansen voor samenwerking voor het gebruik van de buiten- en binnenruimtes die ten dienste staan van de wijk. Samen bereik je meer.”

De Torteltuin verwacht eind 2024 te starten met de bouw en Stroom medio 2025.

Dit item is gepubliceerd op 31 mei 2024.

Wil je contact met Katalys-adviseurs in jouw omgeving of heb je interesse in onze ondersteuning bij jullie plan? Onze toegewijde adviseurs, als vrijwilligers aan ons verbonden, denken met je mee. Ze motiveren, inspireren en zetten hun netwerk in. In iedere provincie staat een team klaar met regionale kennis en netwerk.