Katalys - orange-figure-13

Samen iets creëren zorgt voor verbinding

Schilder Marlou Pluymaekers en fotograaf Anda van Riet zijn eigenaar van het community-art project ‘Het Pennywafelhuis’, waar zij de artistieke leiding hebben. In samenwerking met Kunst Educatie Walcheren is dit project de laatste jaren uitgegroeid tot het culturele hart in de wijk Dauwedaele in Middelburg. Het Pennywafelhuis bestaat uit een woning  onderin de Meanderflat, twee garages die dienstdoen als ‘markthal’, een eetkamer, atelier en niet te vergeten de tuin. Het Pennywafelhuis is vijf dagen per week open voor bezoekers uit de buurt. Inmiddels komen er zo’n 150 bezoekers per maand. Het initiatief doet in 2020 mee met Kern met Pit en wint de provinciale trofee voor het best gerealiseerde buurtinitiatief van Zeeland.

Anda van Riet vertelt over hun Kern met Pit deelname: “We deden vooral mee met Kern met Pit omdat we geld nodig hadden voor een buurtfeest. Maar we waren blij verrast door de adviezen die we kregen van onze KNHM-adviseur Ankie Feldbrugge en dat we ook nog eens gratis allerlei interessante workshops konden volgen. Daar hebben we erg veel aan gehad.”

Open tijdens corona

Ondanks de coronatijd is het Pennywafelhuis gewoon open: “We hebben toestemming gekregen van de gemeente zodat we door kunnen gaan met onze activiteiten zoals de naai- en computerlessen. Maar als mensen uit de flat een praatje willen komen maken, dan moeten ze wel even bellen of mailen”, legt Anda uit.

Volgens de initiatiefneemsters is kunst een goede manier om verbinding te kunnen leggen met andere mensen. “Zo zijn we ook begonnen: door mensen uit de flat te tekenen of te fotograferen zie je ze pas écht. Misschien is het beter om te zeggen dat samen iets creëren zorgt voor verbinding. Dat is wat we hier doen.”

Verlanglijstje 

Op het verlanglijstje voor de toekomst staat de wens om een kinderatelier op te zetten. Anda: “We willen dat graag in samenwerking doen met bijvoorbeeld onze buren City Seeds, het Repaircafé en eventueel een kinderkookatelier. Ook is er een samenwerking met het Zeeuws Museum voor ons naaiatelier en zijn we bezig met een boek over de werkwijze van het Pennywafelhuis. Kortom, jullie gaan nog van ons horen!”Dit artikel verscheen in ons Jaarbericht 2020.