Katalys - orange-figure-13

Rotsoordbrug: letterlijk en figuurlijk bruggen slaan

Bewoners uit de Utrechtse wijken Rivierenwijk en Hoograven werken samen aan de realisatie van een wandelbrug, de Rotsoordbrug. Deze brug moet de groene en culturele voorzieningen van Rotsoord en Hoograven dichtbij de bewoners van de versteende Rivierenwijk brengen.

De initiatiefnemers zijn een aantal jaren geleden enthousiast aan de slag gegaan. Ze liepen alleen tegen een probleem aan: de gemeente vond het financiële plaatje niet realistisch. Waar zit dat dan in? KNHM-adviseur Remco Jutstra ging samen met de initiatiefnemers om de tafel om te horen waar ze tegenaan lopen en waar ze ondersteuning bij kunnen gebruiken. De eerste kostenraming was enkel gebaseerd op de brug zelf. Wat komt er allemaal bij kijken, naast enkel het bouwen van een brug? En wat zijn de kosten voor een aanlanding op de stoep, proceskosten en onvoorziene zaken? ‘Ik had al gehoord van het bijzondere initiatief, een mooi plan. Vooral omdat het initiatief vanuit bewoners komt en ze op een ludieke manier aandacht genereren. Het gaat hier echt om bruggen te slaan. Letterlijk, maar zeker ook figuurlijk.’ Om een financieel sterk en realistisch plan neer te zetten voor de gemeente, haakte ook kostendeskundige Arcadis-medewerker Wil Emmen aan. ‘Samen hebben we een gedegen, reëel financieel plaatje gemaakt, waar de gemeente ook echt iets mee kan. Ik vond het echt heel waardevol om binnen een project ook weer eens die sociale en maatschappelijke blik te krijgen, in plaats van alleen die technische kant.’

Remco blijft als adviseur betrokken en meedenken in de verdere uitwerking. Bijvoorbeeld bij het adviseren over de financiering en het uitzetten van de opdracht bij een aannemer. En in de tussentijd blijft Stichting Rotsoordbrug allerlei activiteiten ondernemen om de potentie van de verbinding te laten zien en media-aandacht te genereren. Zoals een Muzikale Oversteek tijdens het festival Rotsoord, Proeftuin van Utrecht. De initiatiefnemers voeren met een door Utrechtse muzikanten begeleid trekpontje heen en weer tussen de wijken, om mensen van en naar het festival te brengen. De opbrengsten komen ten goede aan ontwerp en de bouw van de echte Rotsoordbrug.