Katalys - orange-figure-13

We doen het samen! Festival: een beweging van betrokkenheid en goede wil

Als je het nieuws mag geloven zijn de inwoners van Nederland verzeild geraakt in een tobberig pessimisme over de economie, het klimaat, de politiek, eigenlijk alles wat het dagelijks leven raakt. Dit negatieve sentiment is echter niet aanwezig als zes organisaties die zich bezighouden met bewonersinitiatieven samen een festival initiëren.

positieve bijval

Hun doel: het stimuleren van actief burgerschap en het succes van de vele lokale initiatieven in heel Nederland te laten zien en vieren. Voor de derde keer op rij krijgt het We doen het samen! Festival positieve bijval van honderden actieve en betrokken bewoners uit het hele land.

Toespraak Koning Willem-Alexander

Zowel KNHM Foundation en VSBfonds als Stichting DOEN, het Oranje Fonds, LSA Bewoners en Nederland Zorgt Voor Elkaar herkennen zich in de boodschap van Koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak: “Actieve burgers die het ondanks alle verschillen samen willen bolwerken. Dat is wat ons sterk maakt. We onderschatten vaak de positieve invloed die we met onze bescheiden mogelijkheden als mens kunnen hebben. Juist dicht bij huis wordt de wereld gewonnen. We kunnen samen niet alles, maar wel veel.”

unieke samenwerking fondsen en organisaties

We kunnen samen inderdaad heel veel: dat blijkt wel uit de tientallen andere organisaties die zich aansluiten bij het festival en hun achterban die bestaat uit talloze betrokken burgers met goede wil. Het is uniek te noemen dat bijna álle Nederlandse fondsen en organisaties op het gebied van burgerinitiatieven zich verenigen en gezamenlijk deze dag organiseren.

Op zaterdag 30 maart is de Prodentfabriek in Amersfoort de plek om een hele dag kennis en inspiratie op te doen, elkaar te ontmoeten en nieuwe verbintenissen aan te gaan. Het belooft een dag te worden waarin genoeg ideeën ontspruiten om het verschil te maken in verschillende steden, dorpen, wijken en buurten.

uitreiking beste burgerinitiatief 

Zo vindt de uitreiking van Kern met Pit plaats: een uitdaging voor mensen om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Jaarlijks doen er ruim honderd bewonersgroepen mee om hun eigen buurt te verbeteren. Ook dit jaar staan de winnaars van de twaalf provincies op het podium in de hoop dat zij naar huis gaan met de ‘Gouden Pit’: een prijs van 3.000 euro voor het initiatief.

financiële mogelijkheden

Daarnaast kunnen festivaldeelnemers ter plekke pitchen voor hun burgerinitiatief bij ‘Donatie op Locatie’ van VSBfonds. De adviseurs van het fonds buigen zich nog tijdens het festival over de aanvragen en maken bekend of de initiatieven naar huis gaan met 10.000 euro voor hun project.

gereedschap

Naast de financiële mogelijkheden op het festival kan er gekozen worden uit ruim 25 workshops die variëren van ‘soft skills’ zoals storytelling, samenwerken en durven vragen, tot meer praktische en concrete kennis over maatschappelijk vastgoed en het opzetten van een buurt(cultuur)fonds. In de Academie van de Straat zorgt LSA Bewoners voor advies en praktische een-op-een gesprekken. En Stichting DOEN organiseert het DOENLab, waar initiatiefnemers dieper op de materie in kunnen gaan en ter plekke aan hun project of initiatief kunnen werken. Al het ‘gereedschap’ voor de doeners van Nederland, is gratis te vinden op het festival.

Ook voor ambtenaren en maatschappelijke professionals valt er kennis en inspiratie op te doen. Zo organiseert NLZVE de Tweede Nationale Dialoog Gemeenschapskracht. Tijdens de dialoog worden doorbraakstappen besproken voor de kanteling van gezondheid en zorg. Daarnaast toont omroep HUMAN twee bijzondere documentaires op het festival: ‘Holwerd aan zee’ en ‘De vrouwen van Vensperpolder’, met aansluitend een gesprek met de initiatiefnemers en specialisten.

revolutie van ontmoetingen

Wat al deze mensen in ieder geval gemeen hebben is dit: een droom voor een betere buurt en uiteindelijk een betere wereld om door te geven aan onze kinderen. Zoals de Trendrede van 2018 het omschrijft: ‘Een revolutie van ontmoetingen, dat is waar we om schreeuwen. Een beweging van gelijkgestemden. Niet één beweging, maar vele.’ Dat is het We doen het samen! Festival.

Ga naar www.wedoenhetsamen.nu en mis deze dag niet!