Katalys - orange-figure-13

Villa Ockenburgh bruist weer in volle glorie

Aan allure geen gebrek: Landgoed Ockenburgh toont vele eeuwen aan geschiedenis en een rijke flora en fauna. Met als statig middelpunt Buitenplaats Ockenburgh, een voormalig paradijs met sier- en moestuinen, boomgaarden, en akkers. Alleen stond de buitenplaats er de afgelopen decennia zo leeg en vervallen bij, dat buurtbewoners besloten de villa in ere te herstellen. Met succes: afgelopen weekend was de officiële opening.

In de afgelopen eeuwen heeft niet alleen het landgoed, maar ook de villa van de buitenplaats een rijke historie gekend. Van koop tot verkoop, van verblijf van Belgische militairen tot opvang van Joodse kinderen, van vliegveld tot camping met jeugdherberg en van volle glorie tot verval. Daarop besloten in 2015 betrokken buurtbewoners de Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) op te richten, met als doel de historische buitenplaats te behouden en een toekomst te geven als ontmoetingsplek voor en door de buurt. Vrijwilligers ruimden de terreinen op en legden onder andere een prachtige moestuin aan. Daarnaast worden er regelmatig culturele evenementen georganiseerd, die goed bezocht worden en veel bekendheid hebben.

In de afgelopen jaren zijn er door zeker 150 vrijwilligers meer dan 70.000 werkuren geïnvesteerd om de villa helemaal op te knappen en de moestuin nieuw leven in te blazen. Met leningen van onder meer KNHM Participaties kon de renovatie van de villa financieel gerealiseerd worden en de expertise van Arcadis is ingezet voor het doorrekenen van diverse exploitatiemodellen. Initiatiefnemer en voorzitter van de SHBO Petra Brekelmans is ongelooflijk trots en blij met wat er in al die tijd is bereikt. “We hebben mensen opgeroepen, heb je talent en tijd, kom dan helpen om de villa weer bruikbaar te maken”, zo zegt Brekelmans tegen Den Haag FM.

En dat is niet onopgemerkt gebleven. Ook wethouder Bredemeijer roemt met nadruk de inzet van de vele buurtbewoners. “Dit is dankzij de geweldige inzet van de vrijwilligers uit deze buurt. Het is een heel mooi voorbeeld van hoe een samenleving zou moeten werken, hoe participatie werkt en hoe we dat met elkaar kunnen doen”.

www.buitenplaatsockenburgh.nl/