Katalys - orange-figure-13

LENA, leen je outfit

Voor nog geen twee tientjes per maand ben je lid van LENA The Fashion Library in de Amsterdamse Jordaan. Hier leen je duurzame merken en vintage kleding. Ondernemer Elisa Jansen: “Wij bieden een alternatief voor de overconsumptie van fast fashion.”

Geld verdienen ze aan de abonnementen en de verkoop. Maar ze willen op termijn ook hun software gaan verkopen aan anderen die bibliotheken voor spullen willen beginnen. “En voor advies gaan we ons ook laten betalen.” Een ander plan is de sociale tak. De uitgeleende kleding moet gestreken en gerepareerd worden. “Het idee is dat jonge vrouwen die herstellen van een burn out ons daar meer en meer bij gaan helpen. Dat gebeurt al, maar dat willen we gaan uitbreiden.”

Het idee voor LENA ontstond vijf jaar geleden tijdens een roadtrip door Frankrijk die de drie zusjes Jansen maakten. Al tijdens hun studie, ‘allemaal iets in de mode’, begonnen ze webshop Doortje Vintage. Elisa: “We verkochten onze leuke vondsten bij oma op zolder.” Maar hun onderneming kon anders, en beter. Beter in de duurzame zin. “Want hoe meer ik leerde over de mode, hoe meer ik me realiseerde hoe vervuilend deze industrie is. Dat is één van de redenen dat ik zelf al een tijd alleen maar tweedehands kleding kocht. Vintage is altijd goed omdat je iets draagt dat er al is. Maar je kunt ook veel te veel vintage kopen en dan de helft niet dragen. Dat is dan ook weer zonde.”

Tussen de croissantjes en de camembert werd het plan voor een kledingbibliotheek steeds duidelijker. “Iedereen heeft wel kleren die liggen te verstoffen omdat ze niet lekker zitten of toch niet zo goed staan als je dacht.” Een geniaal concept dus: eerst een jurkje of rok op proef. Bevalt ie? Dan kun je ‘m altijd nog met korting kopen. “We begonnen met eigen spaargeld en een lening van onze ouders en leerden door vallen en opstaan.” Een pitch dag bij KNHM gaf hen nét dat duwtje. “We kregen begeleiding, contacten en ons businessmodel werd steeds meer die van een échte onderneming.”

De ondernemers

Elisa Jansen, Suzanne Smulders, Diana Jansen en Angela Jansen. Bezoek ook de website van LENA.