Katalys - orange-figure-13

Leergang: Goed oud worden in het dorp

Samen met de Ella Vogelaar Academie, Nederland Zorgt voor Elkaar, BOKD en de ouderenfondsen Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo organiseren we deze serie van 4  masterclasses:

1. Inzicht in ouder worden en oud zijn.

We worden steeds ouder en ons dorp vergrijst. We willen wel oud(er) worden, ons nog niet zo voelen en zeker nog niet zijn. In deze themabijeenkomst komen vragen aan de orde, die van betekenis zijn voor je werk voor het dorp en ook voor je contact met ouderen in de persoonlijke kring. En deze raken natuurlijk ook aan je eigen ouder worden.

2. Activiteiten met ouderen.

Actieve bewoners starten een eigen initiatief of zijn daarmee al een eind op weg en beroepskrachten geven vaak begeleiding. Deze themabijeenkomst maakt je wegwijs in het organiseren van activiteiten voor en door ouderen in de buurt. Wij doen suggesties voor wat je zou kunnen doen in de eigen situatie, je krijgt tips over wat wel en niet te doen en er worden voorbeelden gegeven van wat werkt.

3. Blijven wonen in de eigen gemeenschap.

Deel I: Steeds meer gemeenschappen maken zich zorgen over het welzijn en de zorg voor hun ouderen. Regelmatig worden ouderen, bij toenemende zorgbehoefte, gedwongen te verhuizen naar een woonvoorziening buiten het eigen dorp of de eigen wijk, weg van familie en sociale contacten. Steeds meer gemeenschappen maken daarom plannen om kleinschalige woonzorgvoorzieningen te realiseren in de eigen buurt, zodat mensen goed oud kunnen worden in hun eigen vertrouwde buurt.

Deel II: Als vervolg op de bijeenkomst in Vledder, maar ook los te volgen: Deze bijeenkomst is bedoeld voor actieve bewoners die zich willen verdiepen in de financiële aspecten van een wooninitiatief. Dit is een online bijeenkomst.

Je kunt de masterclasses los volgen, maar we raden aan de hele leergang te doorlopen.