Katalys - orange-figure-13

chocolatemakers: ‘from bean to bar’

Chocolatemakers produceert en verkoopt duurzame chocolade, volgens het principe ‘Bean-to-Bar’. Bij de unieke ambachtelijke processen die extra kwaliteit geven aan de chocolade betrekt het bedrijf de omgeving. En dan nog een leuk nieuwtje, dit najaar opent de Amsterdamse chocoladeproducent een nieuwe, 100% duurzame fabriek in het Amsterdamse havengebied. Mét bezoekersfunctie en een zelfvoorzienend energiedak. Chocolatemakers kan weer jaren vooruit.

Chocolatemakers werkt vanuit het principe ‘Bean-to-Bar’. Dat wil zeggen dat ze het hele proces, van het kopen van de bonen bij boeren in Congo tot aan het walsen van de chocolade in Amsterdam, in eigen hand houden. Voor de aanlevering van ingrediënten betrekken ze lokale ondernemers. Het bedrijfsproces maken ze inzichtelijk voor scholieren en bewoners door samen te werken met enkele scholen in de directe omgeving en door open dagen te organiseren. Hierdoor leert de bevolking over het proces van duurzaam produceren en blijft het historische ambachtelijke proces van chocolade behouden. Klanten zijn zo niet alleen afnemer van chocoladerepen, maar worden zich ook bewust van de stappen die daaraan vooraf zijn gegaan.

Chocolatemakers opent een 100% duurzame fabriek, er gaan een aantal wensen in vervulling. “Op onze huidige locatie in Amsterdam Noord waren we al een tijdje uit ons jasje gegroeid,” vertelt Enver Loke, een van de drijvende krachten achter het bedrijf. “En dankzij de nieuwe bezoekersfunctie kunnen onze relaties straks zien hoe de cacaoketen in elkaar zit en hoe wij de productie hebben ingericht. Hopelijk inspireert dat bezoekers om ons voorbeeld te volgen.”

De nieuwe fabriek, op een steenworp afstand van de Amsterdamse cacaoterminal, laat niet alleen stapsgewijs zien hoe Chocolatemakers te werk gaat, maar is ook nog eens volledig energieneutraal. “De energie wordt opgewekt door een groot, transparant dak van zonnepanelen,” vertelt Rens Groeneveld, adviseur van KNHM foundation.

“Dat is een innovatie die nog niet eerder in Nederland op deze schaal is toegepast, maar die wel helemaal past bij de bedrijfsfilosofie van Chocolatemakers: duurzaamheid in elke stap van de keten.”

Bij de financiering van de nieuwe fabriek is ook KNHM Participaties betrokken. Zij helpen met start- of doorgroeikapitaal en richt zich daarbij steeds vaker op de financiering van vastgoed. Tegelijk blijft KNHM Participaties gedurende de looptijd van de investering ook niet-financieel nauw betrokken, onder meer als coach.

Voor Chocolatemakers betekent de investering van KNHM Participaties een belangrijke steun in de rug. Enver: “Als duurzame onderneming pakken we veel zaken wezenlijk anders aan. We vervoeren een deel van onze cacaobonen per zeilschip, proberen de winst zoveel mogelijk naar het land van herkomst te laten terugvloeien en ontwikkelen ons eigen volledig composteerbare verpakkingsmateriaal. Zo’n werkwijze vergt niet alleen hogere aanloopkosten, maar ook een veel langere adem. De ondersteuning van KNHM Participaties sluit daar perfect op aan.”

De ondernemers

Enver Loke en Rodney Nikkels. Bezoek ook eens de website van Chocolatemakers.