Katalys - orange-figure-13

KNHM foundation Jaarbericht 2020

Het KNHM foundation Jaarbericht 2020: een boek vol met mooie verhalen over actieve burgers en hun dromen. Over mensen uit het hele land die hun leefomgeving socialer en mooier willen maken. En die aan de slag gaan met die droom. Zelfs in het afgelopen roerige jaar.

In maart 2020 ziet het leven er ineens heel anders uit. Lege snelwegen, verlaten schoolpleinen en stille straten. Door de coronapandemie zit bijna heel Nederland thuis en ligt het openbare leven zo goed als plat. Tegelijkertijd springen Nederlanders tijdens de coronacrisis massaal op de bres voor kwetsbare mensen uit hun eigen buurt of omgeving. Nieuwe vormen van ontmoetingen en gemeenschap zien het daglicht en de creativiteit van buurtbewoners die elkaar helpen is inspirerend. In het hele land worden razendsnel mooie activiteiten en initiatieven op poten gezet en elkaar online ontmoeten krijgt daadwerkelijk vleugels.

Iedereen pakt deze tijd anders op, maar wat overal terugkomt is de veerkracht en creativiteit van alle initiatieven. Door de coronacrisis is veel zichtbaarder geworden waar de hulp het hardst nodig is. Daar zijn veel mensen op ingesprongen. Ook met hele kleine dingen: even wat extra boodschappen doen en koken voor iemand anders in de straat die dat zelf niet kan. Als corona al iets duidelijk maakt, dan is het dat sociale cohesie in onze samenleving echt aanwezig is.

Het blijft bijzonder dat wij al die initiatiefnemers als KNHM foundation daarbij mogen helpen. Om hun dromen te realiseren met advies op maat, met een praktische workshop, met een lening of met een nieuw contact. Met onze adviezen en procesbegeleiding geven we initiatieven net dat ene duwtje in de rug.

Dat is waar KNHM foundation zich ook de komende jaren voor in blijft zetten: samen met actieve burgers werken aan een mooie, fijne en veilige leefomgeving.