Katalys - orange-figure-13

In America herhaalt de geschiedenis zich

De opening van openluchttheater Het Beukenhof in America

In het Limburgse dorp America is begin mei een prachtig openluchttheater geopend. Het Beukenhof is een uitgesproken plek voor sociale ontmoetingen en sociale verbindingen voor jong en oud, uit de hele regio. Martîn Rongen, één van de initiatiefnemers, Maurice Bergmans, KNHM-adviseur en Leonieke Heldens, landschaparchitect van Arcadis, vertellen hoe dit mooie project tot stand is gekomen.

In 2016 vat één van de leden van de toneelvereniging ‘De Vrije Spelers’ het plan om de vijfjaarlijkse grote toneelproductie plaats te laten vinden in Het Beukenhof. Het idee wordt met veel enthousiasme ontvangen door de rest van de leden. Maar in Het Beukenhof moest nog wel het een en ander gebeuren…

Martîn: “We wisten dat Het Beukenhof alleen nog maar uit een vervallen speelweide en een dierenweide bestond. Maar gezien de geschiedenis van deze plek, wilden we meer doen dan alleen een grondige opknapbeurt. Daarom hebben we eerst een werkgroep opgericht en vervolgens de stichting om Het Beukenhof in zijn oude staat te herstellen. Na drie jaar van veel vergaderen, onderzoek, overleg, de ambtelijke molen en héél hard werken door vele vrijwilligers, genieten we nu van het resultaat: een prachtig openluchttheater, dierenweide en speeltuin!”

Toenmalige vuilnisbelt

Dat Martîn, in het dagelijks leven drummer van de band Rowwen Hèze, betrokken zou zijn bij dit project, was min of meer voorbestemd. “Mijn opa was één van de initiatiefnemers na de oorlog die van de toenmalige vuilnisbelt een openluchttheater wilde maken. Ik vind het geweldig om de geschiedenis te herhalen op deze manier.”

Omdat Martîn zich kon herinneren dat zijn grootvader hulp had gehad van KNHM bij het ontwikkelen van het theater, benaderde ook hij KNHM. Adviseur Maurice Bergmans vertelt: “Naast het begeleiden van het proces hebben we de initiatiefnemers advies gegeven en geholpen met het opstellen van een financieel plan en de werving van fondsen. Ook hebben we ons netwerk ingezet richting de gemeente en de provincie door het daar onder de aandacht te brengen.”

Het oude openluchttheater net na de oorlog

Leonieke Heldens van Arcadis bezoekt Het Beukenhof en bespreekt de plannen met de initiatiefnemers

Als je ergens in gelooft, dan lukt het ook!

Aandacht voor locatie en vormgeving

Maurice schakelt ook Leonieke Heldens, landschapsarchitect van Arcadis in. “Ik ben gevraagd mee te denken over de locatie en vormgeving van het openluchttheater”, vertelt Leonieke. “Na een locatiebezoek met de werkgroep werd het mij duidelijk dat het hele Beukenhof opgeknapt moest worden. De entree voor het gewenste theater lag namelijk aan de andere zijde van het terrein. Bovendien was het speelterrein verouderd en zou de dierenweide verplaatst moeten worden.”

Leonieke gaat aan de slag met het maken van een voorlopig ontwerp, waarin de maatvoering en hoogten beschreven staan en alle aanwezige bomen in kaart worden gebracht. Ook maakt ze een 3D model, die de werkgroep hielp om te bepalen wat de juiste ligging van de plek was, qua bezonning en intimiteit.

“Het was een superleuke opgave, met een adembenemend resultaat! Het is natuurlijk altijd spannend om je ontwerp in gebruik te zien, maar tijdens de première wist ik gewoon niet wat ik zag. De bevlogenheid en daadkracht van alle betrokkenen heeft me enorm geïnspireerd. Als je ergens in gelooft, dan lukt het!”

Een impuls aan leefbaarheid

Martîn ziet de toekomst voor Het Beukenhof dan ook zonnig in: “Het dorpspark is er voor iedereen en we gaan er verschillende activiteiten organiseren. Denk aan akoestische optredens, cabaret, toneel, lezingen en optredens van de fanfare, het koor, carnaval of schoolmusicals. De basisschool ligt tegenover Het Beukenhof en de naschoolse opvang is er bij mooi weer nu al dagelijks te vinden. Het geeft America een flinke impuls als het gaat om leefbaarheid.”

Première van voorstelling Sieranoo

Tijdens de opening van het openluchttheater ging de voorstelling Sieranoo van de toneelvereniging De Vrije Spelers in première. Cadetten, schone jonkvrouwen, hoge adel en groteske dronkenlappen: ze komen allemaal voorbij in dit toneelstuk dat in 1640 in Parijs begint. Sieranoo is de Limburgse bewerking van dit klassieke en poëtische kostuumdrama van Cyrano de Bergerac.

Wil je de voorstelling bijwonen in dit prachtige nieuwe openluchttheater? Wees er dan snel bij want 1 juni is de laatste voorstelling! Tickets koop je hier.