Katalys - orange-figure-13

Honden als sociaal bindmiddel

Stichting Puppyclub Sociaal: Honden als sociaal bindmiddel

Hoe doorbreek je de eenzaamheid van veel mensen in een verzorgings- of verpleegtehuis? Die vraag spookte al een tijdje door het hoofd van hondentherapeut en trainer Marian Dekker. Tot ze op een ochtend ineens de oplossing wist: met honden.

Het idee mondde uit in Stichting Puppyclub Sociaal, een initiatief waarin vrijwilligers regelmatig met hun hond langs gaan in een van de verzorgingstehuizen rond het Zuid-Hollandse Brielle. De honden blijken een perfect middel om jong en oud met elkaar in contact te brengen. “Veel ouderen in verzorgingstehuizen leiden een teruggetrokken leven,” vertelt Marian. “Soms zitten ze een groot deel van de dag voor zich uit te staren. Door met een hond bij deze ouderen op bezoek te gaan, haal je ze  even uit hun isolement. Honden roepen bij veel mensen gevoelens van vertedering op en zorgen ook meteen dat er een gespreksonderwerp is tussen de vrijwilligers en de ouderen. Je ziet de bewoners echt opleven.”

Met hun project, provinciaal prijswinnaar van Kern met Pit editie 2017-2018, hopen de initiatiefnemers niet alleen de eenzaamheid te bestrijden, maar ook de betrokken vrijwilligers een mooie ervaring mee te geven. Marian: “De meeste vrijwilligers vinden het heel dankbaar om bij ouderen langs te gaan. Ook omdat ze vaak zien dat ze met hun bezoek iets in beweging zetten. Bijvoorbeeld bij dementerende bewoners, die zich door de komst van een hond ineens weer een stukje van hun verleden herinneren. Dat leidt regelmatig tot ontroerende momenten.”

Inmiddels is Stichting Puppyclub Sociaal een begrip in de regio Voorne-Putten. KHNM foundation dacht mee over de opzet en organisatie van het vrijwilligersnetwerk.

Marian: “Mede dankzij de adviezen van KNHM foundation hebben we ons initiatief in een stichting ondergebracht.  Daardoor heeft Puppyclub Sociaal een steviger basis gekregen en kunnen we ons nog beter concentreren op ons hoofddoel: het bestrijden van eenzaamheid.”Dit artikel verscheen in het KNHM foundation Jaarbericht 2018.