Katalys - orange-figure-13

Het zonnebos van Lomm

Lomm is een rustig dorp met ongeveer duizend inwoners, ten noorden van Venlo. Het kent een woonkern en een bedrijventerrein, waar de oude Rijksweg Nijmegen-Venlo (N271) doorheen loopt. De dorpsraad is intensief betrokken bij de reconstructie van deze weg die ervoor moet zorgen dat de verkeersveiligheid toeneemt. En zo ontstond het idee voor een bijzondere rotonde.

“Er moest iets komen dat Lomm op de kaart zou zetten. Iedereen moet weten waar Lomm ligt als je voorbij rijdt”, zegt Wim Weijs van de dorpsraad in De Limburger. Dat is zeker gelukt met de Zonneronde: een rotonde waar in het midden een ‘zonnebos’ staat: bomen van staal, met zonnepanelen van 1,5 tot 2 meter doorsnee erin verwerkt.

De opgewekte stroom wordt gebruikt door de sauna. In ruil zorgt de sauna voor de verlichting van de rotonde. Ook als de zon niet schijnt. Energie is een thema in Lomm, legt Weijs uit. Het dorp wil in 2030 evenveel energie opwekken als het verbruikt. “Of we dat halen weet ik niet, maar we gaan ervoor.”

Industrie, natuur en energie

Het zonnebos is ontworpen door de Lommse architect Chiel Coulen. De rotonde beeldt de drie kernpunten van Lomm uit: industrie, natuur en energie. ‘Ik heb het ontwerp bedacht toen ik nog op school zat. Het is mooi om te zien dat dan vijf jaar later het plan werkelijkheid is geworden’, zegt Coulen tegen Omroep Venlo.

Ondersteuning KNHM foundation & Arcadis

KNHM foundation heeft de dorpsraad van advies voorzien in de plan- en uitvoeringsfase. Ook heeft een medewerker van Arcadis, Ton Vergeldt, op vrijwillige basis technische ondersteuning geboden bij het maken van de ontwerpkeuzes en bij het verkennend onderzoek naar de constructie en werking van de zonnebomen.

Lomm floreert

Volgens bestuurslid Wim Weijs van de dorpsraad staat de rotonde symbool voor de overlevingsdrang van een gemeenschap van duizend zielen. Hij vertelt over de vitaliteit die deze kleine dorpsgemeenschap laat zien. Jaren geleden sloten voorzieningen en dreigde leegloop. Maar dankzij de inzet en betrokkenheid van de bewoners is het gelukt om Lomm weer te laten floreren. Met de zonneronde als een prachtig baken.