Katalys - orange-figure-13

Groene ontmoetingsplaats in Hillegom

Julianapark Hillegom Ontmoetingsplaats met waterberging

Hillegom krijgt een groene huiskamer. Een groep bewoners wil het gebied rond een voormalige basisschool inrichten als een groene ontmoetingsplaats voor en door de buurt. Een uitdagende ontwerppuzzel.

Op dit moment is het gebied rond de gesloopte basisschool Hilmare nog vrij kaal. Maar als het aan de bewoners van Meer en Dorp ligt, verandert het terrein de komende jaren in een gevarieerd buurtpark met een mediterrane uitstraling. Ze vroegen twee jaar geleden aan de gemeente of ze de vrijgekomen plek voor de aanleg van een buurtpark konden gebruiken. “Meer en Dorp is een relatief oude wijk met weinig groen,” vertelt Gerard Brom, voorzitter van de Stichting Prinses Julianapark. “Daarom vinden we het belangrijk dat er een groene plek komt, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Een park om de hoek zorgt
voor verbinding en levendigheid en draagt daarmee bij aan de sociale cohesie in de wijk. Daar zetten wij ons graag voor in.”

Ook KNHM foundation is betrokken bij de plannen voor het park. KNHM foundation hielp de initiatiefnemers onder meer met benaderen van politici en MVO-partner Arcadis maakte een ontwerp dat aan een stevig pakket eisen moest voldoen. “De gemeente wilde in het kader van waterberging een grote vijver in het park realiseren,” vertelt KNHM-adviseur Sophieke Klaver. “De stichting vond dat, vanwege spelende kinderen in het park, geen goed idee. Uiteindelijk is er in samenspraak een oplossing gevonden waarbij het water gefaseerd in een dieper gelegen opvang wegzakt. Het zit heel ingenieus in elkaar.” Ook wethouder Jan van Rijn is enthousiast over het project. “Soms komen burgers met hele mooie plannen, maar moet de overheid het uiteindelijk allemaal uitvoeren. Bij het Prinses Julianapark is dat totaal niet aan de orde. De initiatiefnemers hebben echt hun mouwen opgestroopt om iets te realiseren waar de buurt straks de vruchten van kan plukken. Het is echt participatie zoals participatie bedoeld is.”

Dit artikel verscheen in het KNHM foundation Jaarbericht 2018.