Katalys - orange-figure-13

Het allereerste Rondje met Pit

Blog Annemarie Jorritsma 
Voorzitter KNHM foundation

Eindelijk, mooi weer! Dat maakt het toch net iets fijner om lekker een stuk te wandelen of te fietsen. Als je trouwens nog op zoek bent naar een leuke tocht, dan kan ik je het Rondje met Pit aanraden, aanstaande zaterdag 5 juni. Dan ontmoet je meteen enthousiaste mensen die een jaar lang hard hebben gewerkt om hun droom te realiseren voor hun buurt. Zelf ben ik die dag ook ergens in het land om de Gouden Pit uit te reiken: de prijs voor het beste burgerinitiatief van Nederland. Waar dat is, houden we nog even geheim maar ik kan je alvast wel verklappen dat het om een bijzonder initiatief gaat in een prachtige provincie.

Boost

Wist je dat Kern met Pit al ruim 40 jaar bestaat? Sinds de start zijn er ruim 3000 lokale buurtprojecten gerealiseerd, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen gratis de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation en ontwerp- en ingenieursbureau Arcadis. Dat zorgt vaak voor een enorme boost! Ineens is er iemand die kan adviseren bij een plan van aanpak, een bouwtekening kan maken of connecties heeft in de gemeente.

Nieuwe Omgevingswet

Ik vind het heel bijzonder dat Kern met Pit al decennialang de betrokkenheid van burgers stimuleert. Zeker als je bedenkt dat de nieuwe Omgevingswet (waarvan de invoering is uitgesteld naar de eerste helft van 2022) de ambitie heeft om de inbreng, betrokkenheid en zeggenschap van burgers in de ontwikkeling van de ruimtelijke omgeving serieus te nemen. Het is mooi dat die betrokkenheid nu ook in de wet wordt verankerd: dat betekent meer inspraakmogelijkheden van burgers maar ook dat het voor partijen anders dan de overheid makkelijker wordt om initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren.

Andere geluiden

Dit vraagt echter ook om een andere rol en invulling van de verantwoordelijkheden van de overheid. Hierbij moet ruimte zijn voor samenwerking met betrokken burgers, maar ook de noodzaak van andere geluiden beschouwd worden als verrijking. Uit ervaring kan ik alleen maar aangeven dat ik nog steeds versteld sta van de creativiteit, het ondernemingsvermogen en de daadkracht van al die burgers die meedoen met Kern met Pit.

Ik hoop dan ook dat ik je aanstaande zaterdag tijdens het allereerste Rondje met Pit ga ontmoeten en dat er nog vele Rondjes mogen volgen!

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation