Katalys - orange-figure-13

Duurzame pakketbezorging is beste idee voor Artcadia

Duurzame pakketbezorging van het Ecolyceum in Deventer beste idee voor Artcadia

Het Ecolyceum uit Deventer heeft woensdagmiddag de kunst- en techniekwedstrijd Artcadia gewonnen met hun idee ‘Duurzame Pakketbezorging’. Door middel van buizen, zo groot als rioolleidingen, verplaatsen pakketjes via duurzame energie. Zo wordt het probleem van de vele busjes (en daarmee CO2-uitstoot) voor pakketbezorging opgelost. Het aanleggen van de buizen kost wel veel geld en is minder duurzaam, maar hebben de leerlingen bedacht: over langere periode is het vele malen duurzamer dan busjes.

De jury prees de groep voor hun aanpak van een actueel probleem. Met herkenbare en goede storytelling hebben ze dit kenbaar gemaakt. Ze zijn ver gegaan in hun innovatieproces en hadden niet alleen een prototype, maar ook een klant en daarmee dus goed nagedacht over realiseerbaarheid in de praktijk.

Innovatieve en creatieve ideeën

Twaalf scholen presenteerden vandaag in het Evoluon in Eindhoven na een maanden durende wedstrijd hun kijk op de toekomst aan de jury. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van efficiënter gebruik van compost, een zeewierboerderij, verduurzaming van pakketbezorging en appartementen van de toekomst. De presentatie van deze finale lag in handen van Jard Struik. De jury bestond dit jaar uit onder meer Lidewij de Haas (directeur Arcadis Nederland BV) en kunstenaar Roos Meerman.

Winnaars

Met het idee voor de Duurzame pakketbezorging heeft het Ecolyceum de hoofdprijs in de wacht gesleept: een bezoek met tien leerlingen en twee docenten naar Parijs. De 2e prijs, vlogstokken en een vlogcursus, is voor alle finalisten van het Johannes Fontanus College uit Barneveld. De 3e prijs, een beachpakket met zonnebrillen is voor het Sint Jozefinstituut uit Kontich.

Artcadia, imagine your future

De wedstrijd is georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, KNHM foundation en Canon Business Services om leerlingen van havo/vwo 2 te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Dit was alweer de veertiende Artcadia! Duizenden kinderen snuffelden de afgelopen jaren aan de combinatie van kunst en techniek. Zij bedachten creatieve technische oplossingen voor de problemen in de stad van de toekomst op het gebied van gebouwen, water, milieu en mobiliteit. Vorig jaar vond de finale via een live verbinding digitaal plaats, toen won ‘t Hooghe Landt uit Amersfoort met hun Kinetisch Huis, een hoog gebouw dat op drie manieren groene energie opwekt.