Katalys - orange-figure-13

Dromen en ambities van 8 bewonersinitiatieven

We zijn los! Dat wil zeggen: we hebben acht bewonersinitiatieven geselecteerd die mee kunnen doen aan Pitchen voor Impact ’19 van KNHM foundation en LSA. Wie doen er mee? Wat zijn hun plannen? We nemen je in vogelvlucht mee door alle dromen en ambities van deze bewoners.

Dromen van een dorpswinkel

Inwoners van het Limburgse Afferden willen door middel van een dorpswinkel de leefbaarheid terugbrengen en een ontmoetingspunt bieden in het dorp. Hun droom is een dorpswinkel met diverse servicepunten zoals postpakket halen en brengen, stomerij, een koffiehoekje, ontmoetingspunt en boeken lenen. Op dit moment heeft het initiatief nog geen pand. Daar zijn ze nu wel naar op zoek. Daarvoor is het echter nodig een goed en degelijk bedrijfsplan te hebben, maar daar hebben ze nog moeite mee. Via Pitchen voor Impact hopen ze grip te krijgen op hun plannen en goede begeleiding te krijgen in het maken van hun bedrijfsplan. Meer over Afferden Samen Beter in Limburg.

Marjolijn en Etienne | Desh en Astrid

Bedrijfsplan voor voedselbuurtbos

Een nieuw initiatief dat in de Nieuwe Driemanspolder tussen Zoetermeer en Den Haag 4 hectare grond wil gaan beheren. Er zijn plannen voor een voedselbuurtbos waar mensen zelf een aandeel hebben in aanleg of onderhoud van eetbare natuur. Met als doel veranderingen teweeg brengen die leiden tot gezonde eet- en leefgewoonten. In het voedselbuurtbos moet een workshopruimte komen, liefst een ecologisch gebouwde constructie maar een zeecontainer of gerecyclede kas zou ook kunnen volstaan. Verder zijn er plannen voor survivalbos en een outdoor supermarkt. Genoeg ideeën dus! De hoogste tijd om bij pitchen voor impact een concreet bedrijfsplan op te stellen en vervolgens financiers aantrekken. Meer over het voedselbuurtbos.

Openluchtpodium in de Schiehaven

Rivierpodium de Fighter is een schip dat ligt aangemeerd aan de Schiehaven in Rotterdam. Het schip is een openluchtpodium op het water en wordt gebruikt door een operagezelschap voor optredens. Er wordt ook gerepeteerd door andere muziekgroepen. De Fighter is een leerwerkplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en biedt ook plek aan vluchtelingen en statushouders die vrijwilligerswerk combineren met het leren van de Nederlandse taal. De initiatiefnemers willen het activiteiten aanbod uitbreiden, een grotere rol vervullen in de verbetering van de leefbaarheid van de aangrenzende wijk en de inkomstenstroom verbreden. Meer over Rivierpodium de Fighter.

Cor en Lex | Paul en Els

Broedplaats voor wijkverbetering

Aktiegroep het Oude Westen bestaat volgend jaar 50 jaar. Ooit opgericht om als bewonersgroep te ageren tegen de plannen van de gemeente om de wijk te slopen. Nu alweer jaren een broedplaats voor bewoners en werkgroepen die zich op veel manieren inzetten voor verbetering van de wijk. Voorbeelden van activiteiten zijn de huiswerkklas, de buurtkrant en het Actiegroepcafé. In het pand aan de Gaffelstraat vinden veel van deze activiteiten plaats. Voor wijkbewoners van het Oude Westen een belangrijke ontmoetingsplek. De komende maanden willen de initiatiefnemers werken aan een toekomstbestendig plan waarin het pand een belangrijke rol heeft. Zo willen ze aan de slag met een goed exploitatieplan waarmee een stabiele stroom aan inkomsten gegenereerd kan worden maar onderzoeken ze ook of aankoop van het pand een reële optie is. Meer over Aktiegroep het Oude Westen.

Coöperatie in oud schoolgebouw

Dit Eindhovense initiatief is ontstaan vanuit Stichting Ik Wil die al langere tijd een plek biedt voor ontmoeten, activiteiten en cursussen voor iedereen in de buurt. Een coöperatie is een logisch vervolg op de activiteiten van Ik Wil. Wij Doen huurt sinds kort een schoolgebouw van 1824 m2. In dit nieuwe pand – dat deel uitmaakt van een Social Campus in Eindhoven – bouwen zowel bedrijfsleven, onderwijs als sociale initiatieven aan een leeromgeving die inspireert, met als stip op de horizon een coöperatie. Zo werken ze aan een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar leren en werken centraal staan. Ze zoeken naar een goed exploitatiemodel dat rechtdoet aan de doelstellingen. Meer over Stichting Ik Wil.

Maud en Surenda | Fenna, Angelique, Ria

Nieuw huis voor kinderboerderij

In de Utrechtse wijk Nieuw Rotsoord beheren vrijwilligers een kinderboerderij een theehuis. Ze verkopen eigen producten zoals biologische koeken, jam, siroop, kruidenolie. Er worden kinderfeestjes gehouden en er is een knaagdierenpension. Een echte lokale ontmoetingsplek voor iedereen, waar vrijwilligers werken met afstand tot de arbeidsmarkt. Momenteel zitten ze in oude barakken die ruim over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Het lege villapand achter hun zou een mogelijk nieuw pand kunnen zijn. In het Pitchtraject willen deze bewoners onderzoeken wat de beste weg is voor de aankoop of huur van het nieuwe gebouw. Meer over Nieuw Rotsoord.

Duurzame evenementen in Lelystad

Onder de naam Lapp Op Locatie (LOL) organiseert Stichting ’t Lapp allerlei evenementen in Lelystad. Ze bieden ruimte aan kunstenaars, muzikanten en maatschappelijk betrokken ondernemers met een alternatief hart in de omgeving. Waar ze nu nog entree vragen voor de evenementen en een bijdrage van aangesloten kunstenaars, muzikanten en ondernemers willen ze straks inkomsten krijgen uit oefenruimteverhuur, een huiskamerrestaurant, atelierverhuur en verhuur van ruimtes voor startende ondernemers. Dit alles wil het initiatief op een zo duurzaam mogelijke manier vormgeven. Tijdens Pitchen voor Impact willen ze meer leren over mogelijke verdienmodellen en begeleiding bij hun onderzoek naar een pand. Meer over ’t LAPP.

José en Chiel | Brenda en Mariella

Een stationshuis kopen

In het leegstaande oude stationshuis in Aalten huist Stationshuis Fatta! Een koffiehuis met ‘koek en zopie’, te huren ruimtes, flex werkplekken en verzorgde lunches. Het toekomstbeeld is een uitbreiding van hun activiteiten met onder meer leer-/werktrajecten om uitgevallen jeugd weer op het juiste spoor te krijgen, ontmoetings- en ontwikkelplek, jeugd participatie, jeugdLab en broedplaats voor creativiteit. Ze dromen ervan het pand van de investeerder te kopen, zodat het dorp het station terugkrijgt en er gebruik van kan en mag maken. Hiervoor is echter meer geld nodig vanuit andere fondsen en organisaties. Bij Pitchen voor Impact zoeken ze hulp bij de professionalisering, bedrijfsvoering, zakelijkheid en het vinden van een stevig verdienmodel. Meer over StationsHuis Fatta!

Pitchen voor Impact draait dit jaar om maatschappelijk vastgoed. Daarom selecteerden we deelnemers die meer willen halen uit vastgoed. Ze zijn bijvoorbeeld bezig met de aankoop of overname van een leegstaand pand, een oude gymzaal of school. Op dit moment kun je niet meer meedoen aan deze editie van Pitchen voor Impact 2019, maar met vragen over vastgoed in beheer of eigendom krijgen kun je zeker bij ons terecht. Stuur een mailtje naar erik.arkesteijn@knhm.nl van KNHM Participaties en hij neemt contact met je op.