Katalys - Terugblik-inspiratiemiddag-Utrecht-2

De inspiratiemiddag in Utrecht vond plaats op donderdag 16 november 2023. We vroegen Motivaction ter gelegenheid van ons 135-jarig bestaan om te onderzoeken hoeveel mensen zich inzetten voor hun eigen leefomgeving, wat ze doen, met wie, waarom, hoeveel tijd ze hieraan spenderen en welke obstakels ze tegen komen.
De uitkomsten laten zien dat er van een niche geen sprake is. Het onderzoek heeft ook cijfers opgeleverd specifiek voor de provincie Utrecht. Bekijk het hieronder.

In het provinciehuis

Katalys - katalys-conferentie-utrecht-gebouw

Spreker Boukje Keijzer

Katalys - prov-conf-UT-boukje

“Ik ben niet tegen regels. Regels zijn belangrijk, want anders zou het een rommeltje worden. De kunst is wel om een regel te gebruiken waar hij voor bedoeld is en in de context waarin hij moet hélpen. Durf daarom te spelen met jouw rol in die regels – zeker als ze elkaar tegenspreken. Er staat nergens dat ‘het mag niet’ belangrijker is dan ‘het mag wel’.

Katalys - Katalys-Utrecht-Inspiratiemiddag-Tafelgesprekken-1

Katalys directeur Jitske Tiemersma:

“Hoe kun je ook aandacht schenken aan de bewonersgroepen die niet de netwerken hebben? Of de handigheid om een formulier in te vullen? Soms zou je zo graag dat maatwerk willen bieden om ze verder te helpen. Maar lukt het jou niet, dan kunnen de experts van het Katalys-team in Utrecht die initiatiefnemers terzijde staan.”

Katalys - Katalys-Utrecht-Inspiratiemiddag-Break

Motivaction: 4,2 Nederlanders zetten zich in voor een betere buurt, waarvan zo’n 345 duizend volwassenen in Utrecht

Een mooie start voor goede gesprekken

“Wil je een project? Dan zijn er regels. Is het een ‘pilot’? Dan zijn er uitzonderingen. Heet het een wandelpad, dan zijn er voorwaarden – heet het een struinroute, dan kan het wel. Leuk om te spelen met de ruimte voor bewonersinitiatieven. Zeker diegenen die al bezig zijn met een oplossing die we nog niet hadden bedacht.”

Katalys - Katalys-Utrecht-Inspiratiemiddag-Tafelgesprekken-2

Intensieve uitwisseling over (geiten)paadjes langs struikelblokken

Katalys - 20231116_145255

“We mogen wel eens professioneel ongehoorzaam zijn. Zeker als een paar opgerekte regels een bewonersinitiatief verder kunnen helpen. En al helemaal als de initiatiefnemers niet zo veel kunnen met ingewikkelde woorden, formulieren of modellen.”

Gedeputeerde Rob van Muilekom:

Katalys - Katalys-Utrecht-Inspiratiemiddag-Gedeputeerde-Rob-van-Muilekom

“We werken op allerlei manieren (ook met Katalys) mee aan een vitale samenleving en een verstandige verdeling van de ruimte. Een volgende stap is het bundelen en overzichtelijk maken van alle plekken waar bewonersinitiatieven informatie kunnen vinden die hen verder helpt.”