Katalys - orange-figure-13

Blog: Wat maken van jouw buurt, zo doe je dat!

Wat maken van jouw buurt, zo doe je dat!

Een plek waar het donker is, waar vuil op de grond ligt en je om de havenklap in de hondenpoep staat. Geen fijne plek om lang te verblijven. Maar op welke openbare plek willen mensen nou wel graag zijn, zitten, spelen en elkaar ontmoeten? En wat maakt dat zij graag van deze plek gebruikmaken? KNHM foundation vindt het belangrijk dat (buurt)bewoners elkaar kunnen ontmoeten. We gingen daarom voor jou op zoek naar de geheimen van placemaking.

Het doel van placemaking is openbare ruimtes creëren (de zogenoemde places) die de gezondheid, het geluk en het welzijn van mensen bevorderen. Maar hoe zorg je nou dat jouw plein, jouw buurttuin of jouw wijkcentrum ook daadwerkelijk een place wordt?

Vooral door met mensen in gesprek te gaan kom je er achter waarom zij op bepaalde plekken graag komen en waarom zij andere plekken liever ontwijken. Hier volgen een paar vragen die je jezelf en anderen kunt stellen om jouw place zo optimaal mogelijk in te richten.

  1. Hoe is het comfort?

Wat straalt de ruimte uit? Is het schoon en wordt de plek goed onderhouden? Voelen mensen zich veilig en prettig? Is het een ruimte waar je graag wilt zijn? Door deze vragen te beantwoorden kom je erachter hoe comfortabel de plek is.

  1. Hoe wordt de ruimte nu gebruikt?

Zijn er bepaalde activiteiten die er dagelijks, wekelijks of maandelijks terugkeren? Denk bijvoorbeeld aan een bootcamp die wekelijks op dezelfde plek wordt gehouden. De viskraam die elke week op dezelfde plek staat en waar vaak dezelfde mensen een visje halen. Het evenement dat jaarlijks terug keert. Op deze manier associëren mensen de ruimte met bepaalde activiteiten en gebeurtenissen.

  1. Hoe toegankelijk is de plek?
Katalys - photo-2019-09-19-15-33-15-225x300

Is de plek gemakkelijk te bereiken, ook met het ov? Wanneer het veel moeite kost om de ingang of de plek überhaupt te vinden, zullen mensen snel afhaken.

  1. Is er ruimte voor contact?

Zorgt de plek voor sociaal contact en nodigt het mensen uit om met elkaar in gesprek te gaan. Is er op die plek tijd en aandacht voor ontmoeting. Hoe gaan de mensen daar met elkaar om en ziet het er gezellig uit?

De laatste tip die wij je mee willen geven:
Gaan jouw handen jeuken om iets te maken van een place bij jou in de buurt? Dit kan al door een aantal kleine aanpassingen, bijvoorbeeld door verlichting te plaatsen op de plekken waar het donker is of door kleurrijke bloemen te plaatsen op een plek waar het somber is. Hierdoor wordt de ruimte toegankelijk en krijgt het meer betekenis. Maar let op: probeer eerst verschillende en tijdelijke dingen uit (pop-ups) voordat je definitief iets verandert. Denk bijvoorbeeld aan een verplaatsbare bibliotheek, nieuwe activiteiten of tijdelijke kunst zoals graffiti of vloerschilderingen. Op deze manier wordt er zichtbaar wat wel en niet aanslaat.

Wil jij meer weten over placemaking, kijk dan eens op de website van project for public spaces. Of kom een keer naar één van onze workshops!