Katalys - orange-figure-13

Blog: Laten we ook lokaal blijven

Laten we ook lokaal blijven

Blog Annemarie Jorritsma 
Voorzitter KNHM foundation

Op bezoek met het KNHM team bij de Poort van Noord in Dalfsen

Als ik dan toch een positief gevolg moet noemen van de afgelopen coronatijd met haar lockdowns, dan is het dit: ik heb mijn directe omgeving beter ontdekt. Meestal pakten we de fiets en gingen we er op uit. Ik ontmoette mensen uit mijn buurt, deed veel meer dan anders lokaal mijn boodschappen en kreeg opnieuw waardering voor de mooie lokale initiatieven mijn eigen stad.

Zo ontdekte ik het Sieradenbos, een voedselbos in Almere, een project waarbij de bewoners van de Sieradenbuurt gezamenlijk de inhoud van het bos hebben bepaald en daarmee ook vorm hebben gegeven aan een groot gedeelte van hun buurt. De parkachtige opzet met de voedsel dragende bomen en struiken in het bos bieden voedsel maar ook voldoende recreatieve mogelijkheden. Er zijn paden, bankjes en ruimte om te spelen. Vanuit de buurt is er straks een fraai uitzicht op het bos.

Bij de aanplant van het voedselbos heeft de Universiteit Wageningen een nulmeting uitgevoerd in de grond. Zo kunnen ze over enkele jaren onderzoeken wat het effect is van een voedselbos op het bodemleven. Voedselbossen zijn ‘hot’ en het Sieradenbos was één van de eerste in Almere is het grootste van binnen de stad. Ik vond het er heerlijk wandelen en kijken of ik de eerste kruiden al kon spotten.

Poort van Noord

Onlangs ging ik met het team van KNHM op bezoek bij een ander lokaal initiatief in het Overijsselse Dalfsen: Poort van Noord. Hier staat sociale verbinding en duurzaamheid centraal. Drie partijen werken hard om van het prachtige terrein een plek te maken waar dieren, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, educatie en recreatie samenkomen. Natuurboerderij Lindehoeve, Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij en de familie Koggel, eigenaar van het Hotel-Restaurant de Barones, hebben hiervoor de handen ineengeslagen.

‘Een wauw-gevoel’, vertelde een van de initiatiefnemers mij. ‘Dat moet je krijgen als je in de toekomst de Poort van Noord betreedt’. Ik denk dat dit inderdaad gaat gebeuren. Er komt een natuurlijke speelplek, een klimtoren, een sociale moestuin, gezellig terras, bijenkast en zelfs een kleinschalige bierbrouwerij. De Dalfsenaren boffen maar met zulke mooie initiatieven in hun buurt! Ik kan me voorstellen dat menigeen straks de fiets pakt of wandelt naar de Poort van Noord, net zoals wij dat nog steeds doen naar het Sieradenbos.

Door de pandemie zijn we lokale producten, ondernemers, initiatieven en ambachten weer meer gaan waarderen. Ik zou zeggen, laten we daarmee doorgaan en al die kleine liefdevolle initiatieven de aandacht geven die ze verdienen. En laten we ook oog blijven houden voor elkaar. Dat is goed voor je hele buurt!

Het Sieradenbos in Almere

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation