Katalys - orange-figure-13

Blog: Kern met Pit is raketbrandstof voor bewonersinitiatieven!

Kern met Pit is raketbrandstof voor bewonersinitiatieven!

Blog Annemarie Jorritsma 
Voorzitter KNHM foundation

Met een busje reed ik door Nederland, op weg naar de winnaar van de Gouden Pit. Ik had een grote cheque bij me, ter waarde van 3.000 euro. De uitreiking was tijdens het online We doen het samen! Festival en alle finalisten van Kern met Pit zaten met spanning te wachten in hun eigen dorp of stad.Ik wilde natuurlijk het liefst alle twaalf Kern met Pit initiatieven bezoeken en ze blij maken met een paar duizend euro, maar er kan er maar één de winnaar zijn. En dat was Residence de Stek uit Castenray. We reden dus naar Limburg en ik zat me stiekem te verheugen op de verbaasde gezichten als we, compleet met cameraploeg en fanfare, de initiatiefnemers gingen verrassen.

Oude bomen moet je niet verplanten
Residence de Stek is door de dorpelingen zelf gerealiseerd. Dankzij hun inzet werd een oud leegstaand schoolgebouw omgebouwd tot ontmoetingsruimte en vijf appartementen voor de meest zorgbehoevende oudere inwoners van Castenray en omgeving.

Het idee voor De Stek kwam van Bert Arts, zelf werkzaam in de zorg en voorzitter van de dorpsraad van Castenray. „Ik vond dat bewoners op leeftijd in het dorp moesten kunnen blijven. Oude bomen moet je niet willen verplanten. Maar het mes snijdt aan meerdere kanten. Als senioren doorschuiven naar hier, komen er huizen vrij voor jongere bewoners. Tegelijkertijd behouden we nu een markant gebouw voor Castenray.”

Bijna iedereen uit het dorp werkte mee om dit goede idee te realiseren. En omdat zij meededen met Kern met Pit, kregen ze ook nog hulp van KNHM foundation adviseurs, konden ze gratis workshops volgen en werd het uitgebreide netwerk van KNHM ingezet.

Optelsom
Het blijkt een succesvolle formule: goed idee + enthousiaste vrijwilligers + Kern met Pit = een gerealiseerd en duurzaam initiatief! Op dit moment start weer een nieuw jaar voor mooie dromen en goede ideeën voor de buurt, of het nou om een buurtmoestuin, een ontmoetingsplek of het organiseren van een buurttoneelstuk gaat. Ik kan uit ervaring zeggen dat meedoen met Kern met Pit zorgt voor raketbrandstof: dat gun je elk bewonersinitiatief in Nederland!

Wil je dus dat jouw goede idee ook écht tot stand komt en dat over een jaar jouw buurt of wijk een stuk mooier of beter is geworden? Meld je dan aan voor Kern met Pit. Dit kan nog tot en met 31 oktober.

Kern met Pit in 5 stappen

Stap 1: Schrijf je in voor 31 oktober 2020

Schrijf je in voor Kern met Pit van 1 september tot en met 31 oktober 2020. De beoordeling en selectie van de projecten gebeurt door de adviseurs van Kern met Pit. Half december hoor je of jullie project door is naar de volgende ronde.

Stap 2: Kick-off van je project tijdens de startbijeenkomst

In elke provincie vindt in januari een startbijeenkomst plaats. Tijdens deze dag gaan mooie projecten van start, ontmoet je de andere initiatiefnemers en je adviseur, doe je kennis en inspiratie op en ontvangen de afgeronde projecten hun predicaat en € 1.000.

Stap 3: Aan de slag!

Gedurende het jaar gaan jullie aan de slag met het project. Je adviseur komt bij je langs om jullie te helpen, je kunt gratis interessante workshops bijwonen en hulp van Arcadis inzetten. Kortom: we doen er alles aan om van jullie initiatief een succes te maken!

Stap 4: Uitdelen Kern met Pit predicaten en bekendmaking trofeewinnaars

Is het gelukt? Dan ontvang je in januari het felbegeerde Kern met Pit predicaat en € 1.000 voor de pot. Ook maken we de trofeewinnaars bekend. Die winnen nog eens € 1.500 extra en gaan door voor de landelijke finale: de Gouden Pit.

Stap 5: bekendmaking Gouden Pit

Tijdens het gezellige We doen het samen! Festival, maken we bekend welk Kern met Pit project zich het beste burgerinitiatief van Nederland mag noemen en met € 3.000 naar huis gaat.

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation