Katalys - orange-figure-13

Vacature: Directeur KNHM foundation

KNHM foundation zoekt een geëngageerde directeur die op energieke wijze de ambities van onze organisatie waarmaakt. Een directeur die met een heldere visie op maatschappelijke uitdagingen en met een verbindende stijl KNHM foundation verder ontwikkelt en positioneert.

KNHM foundation daagt mensen uit hun leefomgeving socialer en mooier te maken. Als zij geholpen worden door of samenwerken met bevlogen professionals, worden hun ideeën en plannen sneller werkelijkheid. Als netwerk van professionals helpt KNHM foundation actieve burgers bij het verbeteren van hun leefomgeving. Elk jaar inspireert, adviseert en verbindt zij 300 maatschappelijke initiatieven waardoor zij sneller groeien. Dit doet KNHM foundation vanuit diverse programma’s, zoals Kern met Pit, Artcadia, KNHM Advies, KNHM Participaties en Arcadis-KNHM MVO.

KNHM foundation bestaat uit een netwerk van ruim 300 adviseurs die zich pro bono inzetten. Deze groep bestaat uit vrijwilligers en medewerkers van Arcadis. Het landelijk bureau telt 12 medewerkers en fungeert als spin in het web. Vanuit het bureau worden de diverse programma’s gecoördineerd. De directeur geeft leiding aan het bureau en legt verantwoording af aan het bestuur. Het bestuur is het hoogste orgaan binnen de organisatie en bepaalt het algemene beleid, houdt toezicht op de organisatie en stelt de begroting en jaarrekening vast. Het bestuur en directeur hebben regelmatig contact met de voorzitters van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van Arcadis NV. Een deel van het vermogen wordt door een externe vermogensbeheerder belegd.

Voor de komende jaren zijn de volgende strategische opgaven belangrijk:

 • Het doorontwikkelen van bestaande programma’s en het vertalen van kansen en ontwikkelingen in nieuwe programma’s.
 • Het versterken van de kennisbasis, adviesmethodieken en het gebruik van digitale communicatie bij de advisering.
 • Het versterken van de samenwerking met externe partijen zoals vermogens- en familiefondsen, corporate foundations, overheden en maatschappelijke organisaties op het gebied van actief burgerschap, burgerinitiatieven en community building.
 • Het profileren en vergroten van de bekendheid van de organisatie als innovatieve, ondernemende, betrokken en leidende partij op het gebied van burgerparticipatie in de leefomgeving.
 • Het intensiveren van de samenwerking en het versterken van de relatie met Arcadis, met name op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen wereldwijd.

Wat vragen wij?

Wij zijn op zoek naar een directeur met visie op de toekomst van burgerparticipatie in de leefomgeving. Een maatschappelijk betrokken directeur die dicht bij mensen staat. Samen met de voorzitter van het bestuur ben je het boegbeeld van de organisatie. Je bent in staat om duurzaam samen te werken binnen de Arcadis familie en met externe partners, zoals overheden en andere goede doelen organisaties. Ook beschik je over ondernemerschap en creativiteit waarmee je maatschappelijke vraagstukken weet te vertalen in concrete innovatieve interventies en programma’s die daadwerkelijk impact creëren. Je bent nieuwsgierig en beschikt over leidinggevende en veranderkundige ervaring die je helpen het netwerk van adviseurs verder te ontwikkelen. Voor bureaumedewerkers en adviseurs ben je benaderbaar en altijd bereid om mee te denken over oplossingen en het verzilveren van nieuwe kansen. Ook beschik je over voldoende bedrijfskundige ervaring om de bedrijfsvoering aan te sturen en richting te kunnen geven aan impact-investing en vermogensbeheer. Tenslotte beschik je over gevoel voor de governance verhoudingen die bij deze positie horen.

Om succesvol te kunnen zijn in deze functie verwachten we dat je tenminste voldoet aan de volgende eisen:

 • Je bent strategisch en analytisch sterk, je bent in staat visie te ontwikkelen en aanjager te zijn van vernieuwing;
 • Je hebt inhoudelijke kennis van en aantoonbare ervaring met het werkveld van KNHM foundation en Arcadis: de leefomgeving;
 • Je beschikt over relevante netwerken en bent in staat tot het onderhouden van de relaties;
 • Je hebt goede bestuurlijke en maatschappelijke antennes;
 • Je bent communicatief sterk en weet het verhaal van KNHM foundation en Arcadis met passie uit te dragen;
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het leidinggeven aan professionals en een netwerk van (professionele) vrijwilligers;
 • Je beschikt over kennis van (financiële) bedrijfsprocessen, impact-investing en vermogensbeheer;
 • Je beschikt over een vloeiende beheersing van het Nederlands en Engels, in woord en geschrift.
 • Werkervaring in de advieswereld strekt tot aanbeveling.

Wat bieden wij je?

KNHM foundation is grootaandeelhouder van Arcadis en geeft mede invulling aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van Arcadis. Arcadis is uitgegroeid tot een leidende wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie met 27.000 medewerkers.

Wij bieden:

 • Een uitdagende functie bij een organisatie die maatschappelijk betrokken is en een rijk verleden heeft;
 • Een inspirerende werkomgeving waarin we als ideële organisatie intensief samenwerken met Arcadis en diverse samenwerkingspartners;
 • Een enthousiast team van professionals;
 • Een ambitieuze en innovatieve organisatie die veel ruimte biedt om met eigen ideeën de organisatie te laten groeien;
 • Een interessant netwerk waarin je enthousiaste en inspirerende maatschappelijke initiatieven tegenkomt, waar de inzet van KNHM foundation ertoe doet en waar we met onze kennis bijdragen aan de maatschappelijke impact die de initiatiefnemers beogen.

Je komt in dienst van KNHM foundation met een contract voor onbepaalde tijd. KNHM foundation volgt de arbeidsvoorwaarden en de beloningsstructuur van Arcadis Nederland BV. Op de website van KNHM foundation vind je meer informatie over de organisatie.

Heb je vragen?

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Gerrit Breeman (bestuurslid KNHM foundation), via telefoonnummer 06 2248 7882. Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Marieke van Herwerden, team lead recruitment Arcadis, via telefoonnummer 06 2706 0689 of via marieke.vanherwerden@arcadis.com. Wij ontvangen graag jouw cv en brief via de sollicitatiebutton in de vacature op www.werkenbijarcadis.nl.
 
Graag ontvangen we jouw reactie uiterlijk vrijdag 23 oktober 2020, zodat we de gesprekken kunnen inplannen. Wij behouden het recht voor de vacature eerder te sluiten als dat opportuun is.
De eerste selectiegesprekken vinden plaats op woensdag 11 november en vrijdag 13 november 2020. Een assessment kan onderdeel uitmaken van deze procedure.
 
Uitzend-, detacherings- en W&S-bureaus hoeven niet te reageren, acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.