Katalys - orange-figure-13

Blog: De inspirerende kracht van burgerinitiatieven

Betrokken burgers die zelf het heft in handen nemen kunnen rekenen op positieve reacties vanuit hun eigen omgeving en in toenemende mate de (lokale) overheid. Zij verhouden zich op een vernieuwende wijze tot maatschappelijke vraagstukken, doordat ze vertrekken vanuit een andere positie in een systeem waarin overheden en de markt bepalende grootheden zijn. Het zijn vaak deze initiatiefnemers die van onderop krachten in buurten en wijken bundelen.

Ik denk dan ook dat actief burgerschap in vele vormen en maten bestaat. Het kan de enthousiaste vrijwilliger van een buurthuis zijn, maar ook een kundige initiatiefnemer die, samen met buurtgenoten, een supermarkt draaiende houdt in een klein dorp. Actief burgerschap is een beweging die daarbij volledig uitgaat van z’n eigen kracht en creativiteit. Daarom geniet ik ook zo van het We doen het samen! Festival, waar al die betrokken bewoners uit het hele land bij elkaar komen voor een dag vol inspiratie, kennis en nieuwe ontmoetingen.

Aanstaande zaterdag 28 maart is het weer zover. Dan is de Prodentfabriek in Amersfoort dé plek waar ongetwijfeld weer genoeg ideeën ontspruiten om het verschil te maken in verschillende steden, dorpen, wijken en buurten. Ik ben er zeker bij!

Andere tools en vaardigheden nodig

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen voor burgerinitiatieven, groot en klein. Vrijwilligers komen en gaan, er moet blijvend draagvlak worden gecreëerd en als een initiatief doorgroeit naar een sociale onderneming, moet er een verdienmodel komen. Ook zijn er vaak andere competenties nodig dan bij de start van een project. Burgerinitiatieven krijgen meer kracht als meer mensen zich erbij aansluiten: maar om die kracht vast te houden en de goede kant op te kanaliseren, zijn er tools en vaardigheden nodig. Daarom is het festival ook zo nuttig, want mensen kunnen er een keuze maken uit bijna vijftig workshops die al deze facetten en meer belichten, uitdiepen en veelal praktisch insteken.

Uitreiking Kern met Pit

Natuurlijk kijk ik ook uit naar de uitreiking van Kern met Pit. De twaalf winnende initiatieven uit het hele land, laten zich die dag van hun beste kant zien en strijden om de Gouden Pit. Ik ben heel benieuwd welk project dit jaar met drieduizend euro naar huis gaat.

Dit jaar is het de derde keer dat KNHM foundation samen met VSBfonds, Oranje Fonds, Stichting DOEN, LSA Bewoners, NLZVE en Vereniging NOV, het festival organiseert. Een traditie, zou je bijna kunnen zeggen. Daarom vind ik het ook zo leuk dat we de festivaldag hebben uitgeroepen tot Dag van de Burgerinitiatieven. Of je nou naar Amersfoort komt of niet, kijk op zaterdag 28 maart eens in je buurt of er wat te verbeteren valt, of dat je misschien kunt helpen bij een bewonersproject. Je zult misschien nog verbaasd staan van de creativiteit en burgerkracht in je directe woonomgeving!

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation