Katalys - orange-figure-13

Bewonersbedrijven maken het verschil

Bewonersbedrijven kunnen een substantiële bijdrage leveren aan de leefbaarheid van een buurt of wijk. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de impact-evaluatie van KNHM Participaties. Volgens het onderzoek weten bewoners zelf meestal het beste wat er in hun omgeving leeft, waardoor ze hun doelgroep ‘op maat’ kunnen bedienen.

Het bewonersbedrijf zit in de lift. Dat blijkt wel uit de impact-evaluatie die onderzoeksbureau Lysias Advies in 2019 in opdracht van KNHM Participaties uitvoerde. Het onderzoek bracht onder meer in kaart welke impact bewonersbedrijven op hun omgeving hebben, maak keek ook naar de vraag wat de ondersteuning door KNHM Participaties voor de bewonersbedrijven betekent. Het onderzoek, waaraan 14 bewonersbedrijven deelnamen, laat zien dat bewoners- of wijkbedrijven in een aantal plaatsen zijn uitgegroeid tot de onbetwiste spil van de wijk.

Wil je meer weten over de rol die bewonersbedrijven spelen in de buurt? En weten hoe we vanuit KNHM Participaties bijdragen aan de ontwikkeling en lange termijn impact van deze initiatieven? Download het rapport hieronder!