Katalys - orange-figure-13

“Het gaat om de bewustwording”

Een week lang geen kipnuggets en hamburgers. De leerlingen van Ester’s en Soraya’s school moesten wel even nadenken voor ze zich aanmeldden voor hun Veggie Week. Zelf houdt Soraya wel van een uitdaging.

“Ik smul van vlees en vis: kippenpoten met gebakken aardappeltjes. Heerlijk! En makreel of zalm. Mjum! Verder eet ik veel verschillende soorten groenten en als lunch neem ik altijd iets mee van de avond ervoor. Nooit gewoon een boterham met kaas, want zuivel en gluten samen werken niet goed voor mijn lijf.” Die bakjes van thuis leveren Soraya tot haar ergernis regelmatig blikken van onbegrip op. Dus toen de organisatie Young Impact bij haar op school kwam om de leerlingen uit te dagen een onderwerp voor een challenge bij wijze van maatschappelijke stage te bedenken, wist ze meteen dat ze het wilde doen over ‘anders en gezond’ eten.  Ze vroeg vriendin Ester, wel al vegetariër, om met haar mee te doen en de ‘Veggie Week’ was geboren.Het milieuaspect ervan kwam er eigenlijk achteraf pas bij, toen ze zich meer in het vegetarisch eten verdiepte. “Eerst wist ik bijvoorbeeld helemaal niet dat kaas net zo belastend is voor het milieu als kip. Ik wilde toen zelf tijdens de Veggie Week uit nieuwsgierigheid cold turkey helemaal vegan meedoen. Ik zag op Instagram en YouTube wel al vaak vegan recepten van foodbloggers en –vloggers en die zagen er allemaal superlekker uit.” De twee vriendinnen spraken hun medeleerlingen persoonlijk aan, maakten reclame via de intercom en hingen posters op. Het was december vorig jaar en de timing had beter gekund. “Mc Donalds had net de kipnuggets en BigMac in de aanbieding.” Toch kregen ze honderd deelnemers die zich aanmeldden op hun challenge pagina op de site van Young Impact. “Ze kregen in ruil daarvoor een kaartje voor de Young Impact Day met allemaal bekende Nederlanders. Maar uiteindelijk zijn er van onze school daar maar heel weinig naartoe gegaan. Dus er hoefde voor hen niet per se iets tegenover te staan.”

Minder behoefte

Ze konden de deelnemers natuurlijk niet aan de keukentafel controleren. “Ik heb met iedereen afgesproken dat het op basis van vertrouwen gaat. Als ze vals wilden spelen, is dat hun verantwoordelijkheid. Ik weet wel van een aantal mensen die het niet hebben volgehouden. Maar het was geen wedstrijd, het gaat om de bewustwording. Zelf vond ik het veel makkelijker vol te houden, dan ik dacht. Maar ik heb wel een paar keer per ongeluk iets gegeten waar honing of ei in zat. En wat ik bijzonder vind: ik heb nu veel minder behoefte aan vlees of vis. Ik eet het hooguit nog twee of drie keer in de week. En ik hoor ook van iedereen om me heen dat ze het veel makkelijker en lekkerder vonden dan ze van tevoren dachten.”

Glutenvrije chocoladetaart

De tweede editie van de Veggie Week staat al in de steigers, ze hebben andere scholen in de buurt ook al mee gekregen en ze werken nu aan een écht receptenboek vol gezonde én vegetarische varianten van comfortfood speciaal voor jongeren. “Dat wat je op de bank of in bed wilt eten: hamburgers, hotdogs, noodle soep, loempia, donuts. Mijn favoriet is een glutenvrije chocoladetaart met courgette en een frosting van avocado’s.”

Voeding en klimaat

Sinds 2017 is het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toegenomen. Deze producten zijn handig voor de beginnende vegetariër en als ze volledig plantaardig zijn, ook beter voor het milieu dan dierlijke eiwitten. Maar wil je met je voeding echt rekening houden met het milieu? Dan kun je maar beter zoveel mogelijk dierlijke eiwitten schrappen en veganistisch eten. Voor 1 kilo kaas is namelijk wel 10 liter melk nodig en de koeien die dat produceren veroorzaken heel wat extra broeikasgassen bij elkaar. Peulvruchten, noten, tofu en tempé zijn de beste vleesvervangers, als je het milieu zo min mogelijk wilt belasten.

Dit artikel verscheen in Werkplaats 28.

Volg Soraya en Ester op Instagram: the_veggie_week