Katalys - orange-figure-13

RESCUED! Merk met een missie

KNHM Participaties BV is aandeelhouder van RESCUED!, een organisatie die afgedankte gebruiksvoorwerpen redt van de ondergang door ze te verwerken in kleinmeubilair en lifestyle producten. In de werkplaatsen zijn mensen met afstand tot de arbeidsmarkt actief. 

“Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken aan een mooi product waar ze trots op kunnen zijn,” zegt Erik Arkesteijn, KNHM Participaties BV.

Het idee voor RESCUED! ontstond toen initiatiefnemer Evelien Preisser zich op een interieurbeurs verbaasde over het overstelpende aanbod aan nieuwe producten. Preisser: “We dachten: er ís al zoveel. En voor al die producten moeten weer nieuwe materialen worden gebruikt. Kunnen we dat niet anders doen?”

Preisser besloot zich te richten op upcycling, een werkwijze waarbij gebruikte producten met een paar kleine ingrepen een nieuw leven krijgen. Olijfblikken veranderen in krukjes en de oude plattegronden van kaartenmaker Falkplan krijgen bij RESCUED! een tweede leven als lampion. “Door uit te gaan van gebruikte materialen, bespaart RESCUED! op grondstoffen en dringen ze de hoeveelheid afval terug”, zegt Erik Arkesteijn van KNHM Participaties BV. “Bovendien schakelt RESCUED! mensen in met afstand tot de arbeidsmarkt. In plaats van routineklussen te verrichten, werken ze aan een mooi product waar ze trots op kunnen zijn.”

Dankzij de betrokkenheid van KNHM Participaties BV kan RESCUED! inspelen op de toenemende vraag aan gerecyclede producten. KNHM is geen aandeelhouder pur sang. Ze denkt intensief mee over bedrijfsvoering en strategie. Preisser: “We hadden een gedegen beleidsplan, maar dankzij de kritische vragen van KNHM is het plan een slag diepgaander geworden. En onlangs heeft KNHM ons in contact gebracht met een coach die veel ervaring heeft in de retail. Daar kunnen wij ons mooi aan optrekken.”

De ondernemer

Evelien Preisser. Bekijk ook eens de website van RESCUED!