Katalys - orange-figure-13

‘Deze onderneming staat als een huis’

Een tiny house in ruil voor tijd en talent om met zorgcliënten samen te leven. Dat is het doel van Butterfly Effect, ontstaan in het hoofd en hart van Stijn van Kreij (46). KNHM-adviseur Ronald Zwartkruis (52) daagt hem uit om vooral ‘groot te denken’.

“Aan het eind van dit jaar krijgen vrijwilligers de sleutel van een van de vijftien tiny houses die in november geplaatst zijn in Deurne en Biezenmortel en Tilburg onze tiny houses in de buurt van al bestaande zorginstellingen. Het begin van bruisende gemeenschappen voor en door mensen mét en zonder zorgvraag, jong en oud”, verheugt Stijn van Kreij zich. De wens om iets te veranderen aan het zorgsysteem, was er al lang. En nu, na jaren plannen maken en gesprekken voeren, slaat hij nu spijkers met koppen

Eerst werkte Stijn als muziektherapeut, daarna als coördinerend begeleider en innovatiemanager bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. “Tijdens een master strategisch management onderzocht ik intermenselijke verhoudingen in de zorg en daaruit bleek dat de zorgprofessional vaak centraal staat. Familieleden, buren en vrijwilligers staan, meestal door de woonomstandigheden, op afstand en voelen zich te gast. Dat alles maakt dat de mensen met een zorgvraag, zoals ouderen of mensen met een verstandelijke beperking, vaak geïsoleerd leven.”

Dat moest anders. Als innovatiemanager kreeg hij de kans om op het terrein van de zorginstelling in Rosmalen drie verplaatsbare huizen voor vrijwilligers te plaatsen om dit idee in de praktijk te testen.Het idee voor de onderneming Butterfly Effect ontpopte zich daarna.

Gouden duo

“In 2018 sleepten we de tweede prijs van de Ignite Award voor sociaal ondernemerschap binnen en hadden we ineens 50.000 euro startkapitaal, waarmee we ons concept konden uitwerken.” Vlak daarna begonnen de coachingsgesprekken tussen Stijn en Katalys adviseur Ronald Zwartkruis, doorgewinterde ondernemer op het gebied van software in de zorg. Een gouden duo. “Ook al wist ik niets van vrijwilligers of van dit aspect van de zorg”, blikt Ronald terug. “Van tiny houses hadden we allebei weinig kaas gegeten, maar nu brengen we elkaar op de hoogte van nieuwe modellen op de markt. Behalve de hoge aaibaarheidsfactor hebben tiny houses ook een groot praktisch belang. Ik zie op alle fronten alleen maar een win-win. Helemaal nu ik zelf een tiny house voor zes personen in IJmuiden heb, één minuut van het strand.”

Stijn vertelt dat de verplaatsbare huizen die worden neergezet voor Butterfly Effect zijn ontwikkeld, met een bouwer én een lening van Katalys. “Nu kunnen we laten zien hoe ons concept werkt en kan onze visie zich in de praktijkbewijzen.” Vooralsnog staan er vijf locaties op de planning, maar de stippen op de horizon liggen door heel Nederland. Daarvan is Stijn ondertussen overtuigd, mede doordat Ronald hem steeds weer stimuleerde ‘groot te denken’.

Zachte heelmeesters

“Maar op het gebied van strategische samenwerkingen remde ik hem juist af. Je moet daar selectief in zijn, want soms kan iets op de korte termijn winst opleveren, maar drijf je te ver van je ondernemersplan af. En dat moet niet. Want deze onderneming staat als een huis. Dus alles moet in lijn van de missie en kernwaarden liggen. Ik daag Stijn flink uit, want ik ben niet van de zachte heelmeesters. Overigens is hij heel makkelijk en prettig te coachen. Ondernemers zijn vaak eigenwijs en koppig, daar ben ik zelf ervaringsdeskundige in. Maar Stijn kan juist extreem goed luisteren en staat open voor feedback.”

Laatst dreigden er wel slapeloze nachten vanwege enkele openstaande facturen. Stijn: “En dan is het heel fijn dat Ronald het al eens heeft meegemaakt. Zo wees hij me op de mogelijkheden van overbruggingskrediet.” Ronald: “En ik benadrukte de sterke financiers die achter hem staan. Dan komt het met die rekeningen echt wel goed.”

Midden in het Brabantse landschap ligt ‘Landpark Assisië’. Prisma beheert het Landpark, dat sinds 1904 bestaat, en biedt met volle overtuiging zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De eerste huisjes zijn in november geplaatst.

Over Butterfly Effect

Butterfly Effect zorgt voor natuurlijke verbindingen tussen mensen mét en zonder zorgvraag. De onderneming verhuurt tiny houses, studio’s en appartementen aan vrijwilligers om zo nieuwe gemeenschappen te creëren, voor jong en oud. De bewoners van de tiny houses worden op motivatie geselecteerd en gecoacht bij de inzet van hun talent voor de gemeenschap. Stijn van Kreij: “We kijken naar wat je van nature al kan, doet of leuk vindt. Mensen die muzikaal zijn, die makkelijk contact maken, mensen met elkaar verbinden. Die van spelletjes doen houden en van koffiedrinken en kletsen. Alles is van waarde voor die gemeenschap.

Rol Katalys

De lening van Katalys maatschappelijke financieringen (toen KNHM Participaties) bedraagt 150.000 euro. Er is verder gekeken naar een goede governance-structuur en financieringsstructuur. De expertise van Arcadis is ingezet als double-check businesscase and waardering tiny houses over tijd. Katalys adviseur Ronald Zwartkruis is tevens bestuurslid van de Butterfly Foundation. De Butterfly Foundation heeft een prioriteitsaandeel in Butterfly Effect BV.