Katalys - orange-figure-13

Biologische streekbieren van brouwerij De Kemphaan

Biologisch bier brouwen. Een cultuurhistorisch verhaal vertellen en activiteiten organiseren voor de bewoners in de buurt. Voor Stadsbrouwerij De Kemphaan in Almere is bier net zo belangrijk als het bevorderen van sociale cohesie. KNHM Participaties BV is aandeelhouder van de stadsbrouwerij.

“De commerciële kant is voor ons, als techneuten en bierfanaten, echt een missing link,” aldus Lex Meeuwisse, vrienden van Gambrinus.

De Kemphaan legt zich toe op het brouwen van ambachtelijke speciaalbieren, die op biologische markten worden verkocht. De Almeerse brouwerij wordt gerund door de vrienden van Gambrinus, een hobbyistengilde dat niet alleen het ambacht van bierbrouwen onder de aandacht wil brengen, maar ook probeert om omwonenden bij het brouwproces te betrekken. “De brouwerij organiseert regelmatig wedstrijden, proeverijen en keuringen, waar de brouwers met liefde over hun vak vertellen”, zegt Ferdinand Mesu, namens KNHM Participaties BV bij de brouwerij betrokken. “Bovendien leggen ze de verbinding met het verleden, toen bierbrouwen een wijd verbreid ambacht was. Ze zorgen letterlijk en figuurlijk voor leven in de brouwerij en houden een stukje cultuurhistorie in stand.”

Meer weten over KNHM participaties?

De ondernemers

Geëxploiteerd door Stichting Vrienden van Gambrinus. Lex Meeuwisse en Hans-Peter Voss. Bekijk ook eens de website van Brouwerij De Kemphaan.