Katalys - orange-figure-13

Noord-Brabant wint de Gouden Pit

Beweegroute Helvoirt uit Noord-Brabant heeft de Gouden Pit gewonnen! Het burgerinitiatief ontving een bedrag van 3.000 euro. De finale van Kern met Pit, de leefbaarheidswedstrijd van KNHM foundation, vond plaats tijdens tijdens het We doen het samen! Festival in Amersfoort.

De winnaar van de Gouden Pit werd bepaald door een vakjury en publieksstemmen. De trofeewinnaars hebben hard gewerkt om zoveel mogelijk stemmen te krijgen: bijna 5000 keer is er gestemd!

De Beweegroute kwam met veel stemmen én veel lof van de jury als winnaar uit de bus. De tweede prijs van 2.000 euro was voor de Vrienden van de Hennipgaarde uit Zevenhuizen in Zuid-Holland. En de derde prijs, ter waarde van 1.000 euro, ging naar De Hoeskamer van Maria Hoop uit Limburg.

Op het festival lieten alle trofeewinnaars hun project zien aan de bezoekers en de vakjury. Ook konden ze een publieksprijs verdienen, door zoveel mogelijk Kern met Pit-balletjes van het festivalpubliek te verzamelen. En dat deden de trofeewinnaars met veel enthousiasme: zo konden bezoekers onder andere broodzakken maken, kregen ze zaadjes voor bloemen in de tuin en konden ze genieten van lokale lekkernijen. Uiteindelijk had De Vlindertuin in De Zuidert (Flevoland) de meeste balletjes opgehaald en ging deze trofeewinnaar met een extra geldbedrag naar huis.

Het Utrechtse burgerinitiatief BROOD-NODIG heeft het mooiste filmpje gemaakt om hun project te laten zien. Ook hiermee was een prijs te winnen: deze initiatiefnemers wonnen een filmprijs van 1.000 euro.

Bekijk hier alle filmpjes van de trofeewinnaars.