Katalys - orange-figure-13

Magazine Werkplaats: Voel je thuis in de buurt

Diversiteit betekent uitgenodigd zijn op het feestje.
Inclusie betekent dat je het feestje mee helpt te organiseren.

-redactie Werkplaats Vijftien jaar geleden zijn we in onze buurt in Almere komen te wonen, waar men net begonnen was met de bouw van de wijk. Niemand kende elkaar en er waren nog geen logische ontmoetingsplekken. Maar na verloop van tijd zijn we begonnen met de Buufs-app. En toen ging het snel: het was boeiend om te zien hoe snel we elkaar beter leerden kennen en vooral hoe al die totaal verschillende buurtbewoners elkaar ineens wisten te vinden. Zo zijn diversiteit en inclusie belangrijk in alle vaten van de samenleving.

Of het nu gaat om Black Lives Matter, LHBTIQAPC-rechten toegankelijkheid, gendergelijkheid, gentrificatie, nieuwbouw- of forenswijken, achtergestelde wijken of asielzoekerscentra: het raakt iedereen wel op de een of andere manier. In elke wijk of buurt is namelijk hetzelfde van belang: hoe leef je goed met elkaar samen en hoe zorg je voor een leefbare wijk voor iedereen? KNHM foundation daagt mensen zelfs uit om hun leefomgeving socialer en mooier te maken. In die zin zijn we er voor iedereen die aan de slag wil in zijn of haar buurt. Maar weet iedereen ons wel te vinden? Of sterker nog: weten wíj iedereen wel te vinden? Het is belangrijk om ook kritisch naar jezelf te durven kijken en de wil te hebben om te (blijven) leren.

Daarom zijn we voor deze editie op kritisch onderzoek uitgegaan, samen met experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van diversiteit en inclusie. Het zijn voor mijn gevoel nog steeds termen die voor iedereen wat anders kunnen betekenen. Maar de beste omschrijving hoorde ik tijdens een van de redactievergaderingen: Diversiteit betekent dat je op het feestje wordt uitgenodigd. Inclusie betekent dat je het feestje mee helpt organiseren.

Ik hoop dat deze editie van Werkplaats je aan het denken zet, of liever nog: tot actie aanzet om op zoek te gaan naar blinde vlekken, onzichtbare weefwerken en figuurlijke muren die naar beneden moeten. Want je veilig en thuis voelen in je buurt, kan alleen als iedereen mee mag doen én meedoet.

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation