Katalys - orange-figure-13

Magazine Werkplaats: Lokale kracht

Je kunt wel stellen dat gemeenschapskracht met een comeback bezig is! Als nooit tevoren zijn buurtgenoten betrokken bij hun buurt of wijk en steken zij samen de handen uit de mouwen. Deze lokale kracht is iets om te koesteren, verder te ontwikkelen en te stimuleren. Iets positiefs doen met andere mensen is belangrijk, zeker in deze tijden van chaos en onzekerheid. Burgerinitiatieven vervullen die behoefte op de kleinst mogelijke schaal: in de straat en de eigen wijk. Daar ontmoeten mensen elkaar, ontstaat verbinding en volgen ideeën voor het verbeteren van de buurt.

Je leefomgeving verbeteren is een grootse ambitie vanuit een kleine oorsprong: want in iedere straat, buurt, wijk, dorp en stad worden eerst zaadjes geplant. Dromen voor de buurt, ideeën voor de straat, oplossingen voor  problemen in de wijk. En daar gaan mensen mee aan de slag. Uit eigen ervaring weet ik dat er zoveel mensen zijn die graag iets willen doen voor hun buurt of wijk. Ik sta er nog steeds versteld van hoeveel mensen in ons land hun droom voor de buurt ook echt laten uitkomen. Zo ontstond er in de tijd dat ik burgemeester van Almere was een initiatief in een wijk in De Wierden om het beheer geheel van de gemeente over te nemen. En met succes: het draait nog steeds en de buurt ziet er echt geweldig uit. Ieder jaar mag ik de Gouden Pit geven aan het beste Kern met Pit-initiatief van Nederland, een prachtige en eervolle taak. Dit initiatief van KNHM foundation daagt al bijna 45 jaar bewoners uit om hun idee voor de buurt of wijk binnen een jaar te realiseren. Door mee te doen met Kern met Pit mobiliseer je enthousiaste buurtgenoten en ga je met elkaar aan de slag om het voor elkaar te krijgen. Die bijna halve eeuw ervaring leert ons dat Nederlandse burgers, ongeacht hun afkomst en opleiding, enorm betrokken zijn bij wat er gebeurt in hun buurt en wat zij zelf kunnen doen om hun eigen leefomgeving te verbeteren.

Dat laten we ook zien in deze Werkplaats: van het opzetten van een volkstuin voor de buurt en het aanbieden van taallessen tot het bieden van een luisterend oor en het zijn van een tweede thuis voor buurtbewoners. De initiatieven in dit magazine laten zien dat die lokale kracht, hoe klein of groot van schaal die dan ook mag zijn, altijd sterk ontwikkeld is geweest. En dat die essentieel is voor een vitale samenleving. Ik wens je dan ook veel leesplezier én inspiratie voor jouw eigen dromen en ideeën!

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation