Katalys - orange-figure-13

KNHM foundation Jaarbericht 2019

Het KNHM foundation Jaarbericht 2019: een boekje vol met mooie verhalen over actieve burgers en hun dromen. Over mensen uit het hele land die hun leefomgeving socialer en mooier willen maken. En die aan de slag gaan met die droom. Ik blijf het bijzonder vinden dat wij ze als KNHM foundation daarbij mogen helpen. Om hun dromen te realiseren met advies op maat, met een praktische workshop, met een lening of met een nieuw contact. Met onze adviezen en procesbegeleiding geven we initiatieven net dat ene duwtje in de rug.

Voor KNHM foundation was duurzaamheid in 2019 een terugkerend thema. Zo hebben we ons vanuit het programma KNHM Participaties volop ingezet om mensen instrumenten in handen te geven waarmee ze hun eigen initiatieven ‘toekomstbestendiger’ kunnen maken. Het is prachtig als burgers zelf een buurthuis kopen of een zorgcoöperatie op poten zetten, maar het is zonde als een initiatief drie jaar later stilvalt omdat de organisatie toch niet helemaal klopte. Een duurzame samenwerking met KNHM foundation blijkt dan ook van grote toegevoegde waarde te zijn voor ondernemende bewonersinitiatieven en hun omgeving. Uit de impactevaluatie die we hebben uitgevoerd in 2019 blijkt dat juist die duurzame relatie het verschil kan maken.

Ook zien we dat in 2019 een recordaantal Nederlanders zich actief inzet voor duurzaamheid, energie en een beter klimaat. Gewone burgers die zelf en samen met hun buren willen bijdragen aan een betere en gezondere leefomgeving. Van het realiseren van een gezamenlijk groendak en het rainproof maken van hun straat tot aan het realiseren van een collectief zonnepark en het beheren van een  buurtwarmtenet: ons magazine Werkplaats staat vol met mooie voorbeelden in ons land die inspirerend en leerzaam zijn. Overigens zijn die voorbeelden ook ver buiten onze landgrenzen te vinden. In het programma Local Sparks, initiatief van Arcadis, KNHM foundation en Lovinklaan Foundation, worden Arcadis-medewerkers wereldwijd gestimuleerd om een vrijwillige bijdrage te leveren aan maatschappelijke projecten in hun omgeving. Van een jaarlijkse opknapbeurt van Britse inloophuizen voor daklozen tot een programma om bijna verspild voedsel in te zamelen voor inwoners van Hong Kong met een laag inkomen. Stuk voor stuk bijzondere verhalen van bijzondere mensen en hun dromen.

Wat al die initiatieven gemeen hebben? Dat mensen het samen doen, dat ze samenwerken. Dat is waar KNHM foundation zich ook de komende jaren voor in blijft zetten: samen met actieve burgers werken aan een betere leefomgeving.

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation