Katalys - orange-figure-13

Kinetisch Huis is beste idee voor Artcadia

Kinetisch Huis van ’t Hooghe Landt beste idee voor Artcadia

Het Kinetisch Huis van ’t Hooghe Landt uit Amersfoort heeft woensdagmiddag tijdens de Artcadia-finale de 1e prijs in de wacht gesleept. Het winnende ontwerp is een hoog gebouw dat op drie manieren groene energie opwekt. Er staat een windmolen op het dak. Drie regenpijpen vangen regenwater op en zetten dit om in energie. En het hele gebouw draait met de zon mee zodat de zonnepanelen zo veel mogelijk zon kunnen opvangen. Een goed doordachte toekomstvisie en een compleet plaatje, zo vond de jury!

Stel je voor, je leeft in het jaar 2080. De stad, zoals je die in het begin van de 21e eeuw kende, bestaat niet meer. Hoe leven we met elkaar? Hoe ziet ons vervoer eruit? Hoe gaan we om met de ruimte, water en ons milieu? In Artcadia, onze kunst- en techniekwedstrijd voor jongeren, bedenken scholieren in 2 havo/vwo de oplossingen daarvoor.

Twaalf scholen presenteerden vandaag na een maanden durende wedstrijd hun kijk op de toekomst via een live verbinding aan de jury. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van huis gebouwd van afval, een flower-drone, een vrachtschip op waterdamp en oplossingen tegen waterverspilling. De presentatie van deze allereerste (digitale) finale lag in handen van Jard Struik.

De jury en presentator van de finale van Artcadia. V.l.n.r. Gert Kroon (directeur Arcadis Nederland BV), Maria Westerbos (directeur Plastic Soup Foundation),  filmregisseur Tamara Bos, presentator Jard Struik en docent Mark de Graaf. 

Winnaars

Met het idee voor het Kinetisch Huis heeft de ’t Hooghe Landt de hoofdprijs in de wacht gesleept: een bezoek met tien leerlingen en twee docenten naar Waddeneiland Vlieland. De 2e prijs, mini-printers voor foto’s op je mobiel, is voor alle finalisten van het het Eligant Lyceum uit Zutphen met de Flaaier, een OV-drone die op een duurzame energie loopt. De 3e prijs, een handdoeken- en beachpakket is voor het Lodewijk College uit Terneuzen met hun idee tegen waterverspilling. Van tevoren is er ook massaal gestemd op de filmpjes van alle finalisten. De winnaar van het beste filmpje MS GO uit Geel sleepte hiermee de publieksprijs in de wacht.