Katalys - orange-figure-13

Kennisbijeenkomst ‘Ouderen thuis in de wijk’

Ouder worden: hoe doe je dat en wat betekent het voor jouw buurtinitiatieven? 

Wie actief is in zijn buurt, komt mensen van verschillende generaties tegen. Zeker ook ouderen. Heb jij je al eens afgevraagd wat het betekent om ouder te worden en te zijn in jouw wijk of dorp? En wat betekent dit voor jouw buurtinitiatief? Hoe kunnen wij samen met die ouderen ervoor zorgen dat ze zich thuis (blijven) voelen in hun wijk of dorp? Wat hebben we daarvoor nodig?

Samen met ouderenfondsen Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo organiseren we twee bijeenkomsten, in Roermond en in Vlissingen. Onder de naam ‘Thuis in deze tijd’ houden de ouderenfondsen zich al een aantal jaar bezig met ouder worden in de wijk. Via onderzoek, gesprekken en projecten ontdekten zij dat de beeldvorming rondom ouder worden en ouderdom soms erg stereotiep is, wat participatie in de weg staat. Ook merkten ze dat er weinig acceptatie van ouderdom is. Opvallend genoeg geldt dat in de eerste plaats voor ouderen zelf. Een realistische kijk op wat ouder worden is, kan handvatten bieden voor betere samenwerking in wijken en dorpen.

Tijdens de kennisbijeenkomst ‘Ouderen thuis in de wijk’ nemen twee onderzoekers namens Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo u mee in wat zij leerden over ouder worden en oud zijn. Jouw praktijkervaring met buurtinitiatieven biedt daarbij een prachtige reality check: herken je in jouw wijk of dorp deze bevindingen en hoe ga jij hiermee om? We bekijken met elkaar wat dit betekent voor de manier waarop ouderen het initiatief nemen en met anderen samenwerken. Wat kan helpen ouderen zich thuis te laten (blijven) voelen in jouw wijk of dorp?

Ben je zelf wat ouder en wil je meepraten? Of ben je actief betrokken bij initiatieven/projecten gericht op het versterken van de verbinding in de buurt? Geef je dan op! 

Deelname is gratis

Locatie en tijden

Datum: 23 januari 2020

Locatie:

De Vlonder

Florasingel 38

6043 WD Roermond

Programma:

16.30 uur           Inloop

17.00 uur           Presentatie Ouderen thuis in de wijk

18.15 uur           Soep en broodjes

18.45 uur           Vervolg presentatie en uitwisseling: Wat betekent dit voor mij, voor de ouderen in mijn wijk en voor mijn buurtinitiatief?

20.00  uur          Afronding

20.30 uur           Napraten met een drankje[mk_padding_divider]Datum: 20 februari 2020

Locatie:

Wijkcentrum de Burgerij

van Hogendorpweg 58a

4384 HA Vlissingen

Programma:

12.15 uur          Inloop met broodjes & drinken

12.45 uur          Presentatie Ouderen thuis in de wijk

14.00 uur          Pauze

14.15 uur          Vervolg presentatie en uitwisseling: Wat betekent dit voor mij, voor de ouderen in mijn wijk en voor mijn buurtinitiatief?

15.30 uur          Afronding

16.00 uur          Napraten met een drankje