Katalys - orange-figure-13

Erica en Robert-Jan: vrijwilligers bij KNHM foundation

“Ik heb nog steeds tijd om te trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse”

Ze gingen op gesprek en volgden workshops. Vrijwilliger worden bij KNHM foundation ging niet vanzelf, maar Erica Gasseling uit Oosterbeek en Robert-Jan de Bes uit Elst zetten graag vrijwillig hun kennis, ervaring en netwerk in.

Erica: “Ik was altijd al wel maatschappelijk betrokken en actief, maar eerlijk gezegd kende ik KNHM foundation niet. Een buurman vertelde me over een van hun projecten en vroeg of het iets voor mij zou zijn om adviseur te worden. Tijdens het gesprek had ik al wel snel het gevoel dat ze meer een ingenieur zochten en ik ben bedrijfskundige met een psychologische achtergrond. Maar we spraken nog een keer af en toen hadden ze een project voor me op het gebied van dagbesteding. Dat paste beter.”

Robert-Jan: “Ik kende KNHM foundation vanuit mijn vorige baan bij Arcadis, een samenwerkingspartner, maar was toen druk met grote projecten en ik  was dirigent van een kamerkoor. Nu ben ik leidinggevende bij TenneT en houd me daar bezig met de energietransitie. Toen ik drie jaar geleden zwarte piet speelde, vroeg Sinterklaas me of ik iets wilde doen naast m’n betaalde baan voor KNHM foundation. Ik was eigenlijk meteen enthousiast omdat de thema’s van KNHM foundation mijn interesse hebben en deze een appèl doen op mijn ontwikkelervaringen. Het past goed in deze fase van mijn leven; mijn kinderen zijn zestien en achttien en steeds zelfstandiger, dus dat geeft ruimte.”

Professionaliteit

Erica: “Het is niet de bedoeling dat je dingen gaat overnemen of gaat uitvoeren. Je denkt vooral mee en je helpt richting geven. Je kunt je inzetten voor korte en langer lopende projecten.”

Robert-Jan: “KNHM foundation heeft wel tweehonderd vrijwilligers. Bij iedereen wordt goed gekeken wat zijn of haar expertise is en wat je als adviseur hebt in te brengen. Er wordt professionaliteit van je verwacht en daar word je in geprikkeld tijdens trainingen en workshops. Soms word je ook ingevlogen voor een bepaald punt in het proces. Heteren, waar ik toevallig negen jaar heb gewoond, wil bijvoorbeeld al heel lang een goed ingericht winkelcentrum, maar dat gaat moeizaam. Nu ben ik erbij gehaald om procesmatig, juridisch en financieel mee te kijken of het mogelijk is dat een stichting, opgericht door burgers, misschien het winkeldeel zelf kan exploiteren.”

Vrijheid in verbondenheid

Robert-Jan: “Het scheelt veel dat ik niet overal fysiek bij hoef te zijn, soms hebben ze aan een klankbord genoeg. Veel kan ook via de telefoon of mail. En dat is helemaal ideaal omdat ik voor m’n werk vaak in het buitenland ben. Het is heel flexibel en ik houd wel van deze vrijheid in verbondenheid. Wel heb ik met mijn werkgever afgesproken dat ik voor KNHM foundation geen energieprojecten doe om belangenverstrengeling te voorkomen. En ik heb nog steeds tijd genoeg voor het werk als secretaris van Cigré Nederland en om te trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse.”

Erica: “Veel afspraken zijn ’s avonds en niet elke week op een vast moment. Dat geeft mij de mogelijkheid om mijn uren te besteden wanneer het mij uitkomt.Hiervoor was ik vrijwilliger bij de Lions, maar daar vond ik de verplichting veel groter. Een keer per twee weken hadden we een vaste avond om te vergaderen. Dat zou ik nu niet kunnen combineren met mijn 50-urige werkweek als zzp’er. Ik heb het bij de Lions wel mooi afgesloten door met een marathon lopen duizend euro voor een project in Nepal achter te laten.”Toch hoort hij nog steeds dat mensen hun buurman alleen kennen van naar elkaar zwaaien op de parkeerplaats. “Dat maakt het een stuk moeilijker om bij diezelfde buurman aan te kloppen als je vrouw in het ziekenhuis ligt en je wel wat hulp kunt gebruiken. Daarom is het ook zo belangrijk om elkaar te leren kennen. Als je wat meer op elkaar leunt, dan versterk je het sociale ecosysteem en dat is goed voor iedereen en goed voor de wijk. We moeten weer leren afhankelijk van elkaar te durven zijn.”

KNHM foundation

Erica en Robert-Jan zijn vrijwilliger bij KNHM foundation waarbij ze actieve burgers helpen bij het verbeteren van hun leefomgeving. Zij helpen  bijvoorbeeld bij het opstellen van een concreet projectplan of businessmodel, organiseren kennisworkshops voor initiatiefnemers of brengen initiatiefnemers in contact met hun netwerk. Hun inzet als vrijwillige adviseur biedt, naast uitbreiding van hun eigen netwerk, inspiratie en collegialiteit, zinvol werk met burgerinitiatieven en ondernemende wijk- of bewonersbedrijven. Ook kunnen ze kosteloos deelnemen aan verschillende trainingen die nuttig zijn voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Dit artikel verscheen in Werkplaats 27.