Katalys - orange-figure-13

Blog: Kijk naar de helpers

Kijk naar de helpers

Blog Annemarie Jorritsma 
Voorzitter KNHM foundation

Net als iedereen in Nederland maak ik me zorgen, probeer ik er het beste van te maken en het dagelijkse leven toch zoveel mogelijk door te laten gaan. Het zijn rare tijden, verzucht ik dan maar. En het ongeduld om snel weer terug te gaan naar zoals het was voor het coronavirus vind ik begrijpelijk. Maar zoals premier Rutte tijdens de persconferentie op 21 april terecht zei: ‘De vrijheid van de een, mag niet ten koste van de gezondheid van de ander gaan.’

We moeten dit met álle 17 miljoen Nederlanders doen. Gelukkig doen we dat ook: de saamhorigheid en het verantwoordelijkheidsgevoel winnen het nog steeds van het verlangen naar ‘normale’ tijden. En ik zie ook dat veel mensen juist op dit moment het initiatief nemen om projecten te starten waarmee zij hun buurtgenoten kunnen helpen.

De adviseurs van KNHM foundation ontvangen dan ook veel vragen van zowel bestaande als nieuwe initiatieven. Dan moet je als organisatie even hergroeperen, maar wat ben ik trots op hoe alle vrijwillige adviseurs van KNHM dit creatief en enthousiast oppakken: er is een spreekuur in het leven geroepen, de – juist nu zo nodige – workshops vinden online plaats en op de site staan talloze praktische tips zodat burgerinitiatieven verder kunnen. Maak er gebruik van, zou ik zeggen.

Het coronavirus heeft ook tot een enorme toename van buren-appgroepen geleid, vaak op Facebook en Whatsapp. Niemand is te beroerd om even een pan soep naar de oudere buurvrouw te brengen, of boodschappen te doen voor het zieke gezin op de hoek van de straat. In een interview in het magazine p-plus met stadsmakers Floor Ziegler en Teun Gautier beamen zij die enorme gemeenschapszin ook: “We zitten ineens in een situatie waarin het niet meer uitmaakt wie je bent. Iedereen kan het krijgen.” Het is misschien wel precies dat gevoel van urgentie waardoor mensen barsten van de ideeën en aan de slag gaan. Zelf was ik bijvoorbeeld onder de indruk van Stichting Thuisgekookt. Zij doen boodschappen en koken voor mensen die nu niet naar buiten kunnen omdat zij kwetsbaar of ziek zijn of omdat ze geen tijd hebben vanwege hun cruciale beroep. Via Thuisgekookt kunnen zij een buurtgenoot zoeken die iets lekkers kookt en dat met liefde komt brengen.

Zoals schrijver en muzikant Fred Rogers het ooit zo prachtig zei: ‘Als er iets ergs gebeurt, kijk dan naar de helpers. Er zijn altijd mensen die helpen.’ Gelukkig heeft hij nog steeds gelijk.

Natuurlijk ligt de prioriteit van iedereen bij de eigen gezondheid en die van zijn of haar geliefden, familie en vrienden. Maar als je ergens wat tijd overhebt en je hebt een goed idee? Word een helper. Dan slaan we ons hier samen doorheen.

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation