Katalys - orange-figure-13

Blog: de vrijwilliger

De vrijwilliger

Blog Arnold Toppen
Vrijwilliger KNHM foundation

De knowhow en ervaring die ik in mijn werkzame leven heb opgedaan teruggeven aan de maatschappij. Dat was een van mijn wensen voor mijn inzet als vrijwilliger toen ik in 2014 mijn bedrijf in de textielbranche verkocht en veel tijd overhield.

Toevallig kwam ik toen op het spoor van PUM, een organisatie die kennis deelt om het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten te laten groeien. Dit bleek een uitstekende match met zowel mijn achtergrond als mijn wens de ervaring die ik heb te kunnen delen. Als expert van PUM ga ik zo’n twee keer per jaar op missie naar textiel- en leerfabrieken of daar aan gerelateerde projecten in onder meer Mali en Bangladesh. Ter plaatse coach ik ze en geef ik ze advies over bijvoorbeeld management-, sales en organisatievragen. Het zijn waardevolle en bijzondere klussen, en ik heb er zoveel bijzondere en fijne contacten opgedaan. Arnold op een van zijn missies voor PUM. Via PUM ben ik trouwens ook bij KNHM foundation terechtgekomen. In PUM Magazine las ik een artikel over het werk en de vrijwilligers van KNHM foundation. Het trok gelijk mijn aandacht omdat dit ook ging om het geven van advies en coaching, maar dan gewoon hier, in mijn eigen omgeving. Daarnaast werd er gevraagd naar een minimale tijdsinzet van zo’n twee dagen per maand, verspreid over het hele jaar. Het leek mij een mooie aanvulling op mijn vrijwilligerswerk voor PUM. Inmiddels begeleid en coach ik voor KNHM foundation al enkele jaren maatschappelijk ondernemers en bewonersbedrijven in Nederland bij hun vragen over ondernemerschap en organisatie.

Grappig genoeg verschilt het vrijwilligerswerk voor beide organisaties niet eens zoveel van elkaar: zowel bij KNHM foundation als bij PUM gaat het om mensen met een ondernemersgeest die ergens hulp bij nodig hebben. En het fijne is, de werkzaamheden voor beide organisaties zijn heel goed te combineren met elkaar. PUM missies zijn lang van te voren bekend en daardoor goed af te stemmen op de activiteiten voor KNHM foundation. Het is een prettige afwisseling van projecten, ontmoetingen en culturen, zowel in Nederland als in het buitenland. Plus, de kennis die je opdoet bij de ene organisatie is ook bruikbaar bij de andere organisatie. Zodoende word ik als vrijwilliger constant ‘gevoed’. Mijn wens is dus gerealiseerd: mijn kennis en ervaring delen met anderen. Daarvoor heb ik bij beide organisaties absoluut voldoende ruimte kunnen vinden!

Arnold Toppen

Vrijwilliger KNHM foundation