Katalys - orange-figure-13

Residence de Stek beste buurtinitiatief van Nederland

Residence de Stek uit Limburg heeft zaterdag de nationale prijs gewonnen van Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd georganiseerd door KNHM foundation. Het burgerinitiatief ontving een bedrag van drieduizend euro.

Annemarie Jorritsma, voorzitter van KNHM foundation, reikte de Gouden Pit live uit in Castenray, tijdens het online We doen het samen! Festival. Residence de Stek in Castenray behoedt de oudere medemens voor eenzaamheid door ze bij de samenleving te blijven betrekken. Behalve een gezellige ontmoetingsplek zijn er ook vijf appartementen voor minder validen gerealiseerd.

Hoorn en Overloon winnen 2e en 3e prijs

De Zilveren Pit, t.w.v. 2000 euro was voor de Bijenschool in Hoorn, Noord-Holland. Hoorn is the place to bee! Op diverse plekken is Hoorn bijvriendelijker gemaakt, door het realiseren van bijenlinten en het opknappen van de oude bijenstal. Op deze manier zijn er meer mensen betrokken bij de natuur en is er een zinvolle dagbesteding gegeven aan kwetsbare mensen in onze samenleving. De 1.000 euro behorend bij de Bronzen Pit ging naar Stichting Recreatie en Meer, met Speeltuin Gewoon Buiten. De initiatiefnemers in Overloon willen door middel van een speeltuin die voor iedereen toegankelijk is en die een plek biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met elkaar verbinden. In de samenspeeltuin zijn paden aangelegd en picknicktafels gerealiseerd door en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een boost voor buurtprojecten

Sinds de start van Kern met Pit ruim 40 jaar geleden zijn er ruim 4200 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation. Dat zorgt vaak voor een enorme boost: ineens is er iemand die kan adviseren bij een plan van aanpak of die weet bij wie je moet zijn in de gemeente. Kern met Pit stimuleert zo de betrokkenheid van burgers door ze te voorzien van informatie, praktische workshops en de begeleiding van vrijwillige adviseurs. Zo krijgen dromen steeds meer vorm en is realisatie binnen één jaar mogelijk. Wil je ook mee doen? Schrijf je dan nu in!