Katalys - orange-figure-13

Ontmoetingsplek GAS!fabriek

De stichting Behoud GAS!Fabriek in Alkmaar creëert leer-/werkplekken en duurzame dagbesteding. Ook komt er een grote stadsmoestuin. Initiatiefnemer Claire Bruin: “De steun van alle betrokken partners en het enthousiasme van de vrijwilligers maken dat je de schouders eronder blijft zetten.”

Wat zag jij in dit braakliggende gaswinningterrein?

“Ik verbaasde me tijdens het uitlaten van mijn hond elke keer over het prachtige maar dichtgetimmerde bakstenen gebouw. Het raakte steeds meer overwoekerd door brandnetels. Ik ben in de geschiedenis gedoken en kwam erachter dat er nog maar weinig gebouwen zijn in Alkmaar die herinneren aan het industriële verleden. Dus toen trok ik samen met een vriendin de stoute schoenen aan en schreven we een plan voor de gemeente.”

Was de gemeente direct enthousiast?

“Nou, nee. We moesten het kopen van de gemeente en kregen het niet voor een symbolisch bedrag. We bedachten vervolgens de campagne ‘Samen laten we de gasfabriek weer stomen’. Het belangrijkste was wat ons betreft dat het een plek voor de buurt moest worden, met een sociaal-maatschappelijke functie, groen en duurzaam. Ondertussen zijn er twee grote fondsen aangehaakt, waaronder KNHM Participaties BV, en zijn we met enthousiaste vrijwilligers druk aan het klussen.”

Wat heb je geleerd van dit traject?

“In de gesprekken met de gemeente heb ik gemerkt dat wij minder obstakels zien en vaak denken: gewoon doen. Hierin hebben we veel geleerd van Rob van Gerve van KNHM die adviseerde sommige dingen nét iets anders te formuleren omdat je dan meer kunt bereiken. Ook kregen we tijdens een workshop van Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners de tip om een divers team samen te stellen. Wij hadden vooral veel doeners, maar je moet ook iemand hebben die bijvoorbeeld veel weet over beleid.”