Katalys - orange-figure-13

Hotel Buiten, nieuw leven in een vergeten stukje Amsterdams groen

In 2012 namen buurtbewoners en ondernemers samen het initiatief om een vergeten stukje groen aan de Sloterplas in Amsterdam nieuw leven in te blazen. KNHM Participaties BV dacht mee en verstrekte een lening.

Zittend onder de populieren in een zee van brandnetels en zwerfafval keken zij over de Sloterplas en zagen de potentie: een groene, rustgevende ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, park- en strandbezoekers, Amsterdammers en andere enthousiastelingen. Het oorspronkelijke idee was een horecapaviljoen met overnachtingsmogelijkheden in zelfvoorzienende ecolodges op de eilandjes in de plas. Vooralsnog is dit nog een brug te ver. Daarom wordt nu eerst een goed draaiend café-restaurant gerealiseerd dat de opstap en economische motor moet zijn voor een mooie programmering en een bloeiende ontmoetingsplaats. “De gemeente wil al langer graag horeca bij de Sloterplas. Maar geen enkele horecaonderneming durfde het aan op deze plek, teveel risico. Met Hotel Buiten willen we een plek realiseren waar alle soorten bewoners en lokale partijen samen dingen doen,  genieten van het zonnetje, lekker kunnen eten en elkaar ontmoeten. Met de focus op sociaal in plaats van commercieel. Je kan alleen nog niet overnachten. Het is hier geen hotel.”

Stichting Hotel Buiten en haar team bestaan voornamelijk uit buurtbewoners, een breed gedragen initiatief. Zo hebben ruim 60 buurtbewoners het gebouw mede ontworpen en nemen er maar liefst 180 mensen financieel deel aan de nieuwbouw. Sociaal ondernemen, duurzaamheid en lokale economie zijn voor Hotel Buiten kernwoorden. Hotel Buiten werkt samen met sociaal ondernemers die werken met kwetsbare doelgroepen en bijvoorbeeld jongeren uit Nieuw-West met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook schenkt Hotel Buiten lokaal bier, gebruiken ze groenten uit eigen moestuin en werken ze voor de bouw van het paviljoen met hergebruikte materialen zoals tweedehands zeecontainers en glazen puien uit een oud kantoorgebouw.

Arnold Toppen is sinds 2016 namens KNHM Participaties BV bij Hotel Buiten betrokken. ‘Bij het eerste contact bleek al hoe vreselijk enthousiast en professioneel het team was. Ook omdat ze al zoveel geld zelf bij elkaar hadden gebracht door crowdfunding was het voor KNHM Participaties BV een goed passend initiatief om in te investeren.’ Niet alleen is Hotel Buiten geholpen met de financiële investering, ook de kennis, het advies en doorlopende coaching is heel waardevol. ‘We zochten een investeerder die dichtbij onze doelstellingen staat. Met de KNHM is die herkenning er, we streven hetzelfde na’, aldus Jeroen Jonkers.

De ondernemers
Arnold Toppen en Jeroen Jonkers. Bekijk ook eens de website.