Katalys - orange-figure-13

Nieuwe financiering: Maasbrees initiatief voor sociaal, duurzaam wonen en ontmoeten

Donderdag 15 februari 2024 tekende Katalys de overeenkomst met de Leef en Groei Hoeve in Maasbree. Katalys draagt met financiering bij aan het bouwen van woningen in een oude boerderij met bijbehorende grond, waar de initiatiefnemers in 2021 een community zijn gestart. Wonen, ontmoeten, dingen maken, gasten ontvangen en zorgen voor elkaar: alles krijgt een plek.

Aan de Heezestraat in Maasbree gaan de initiatiefnemers – 3 gezinnen – de komende 2 jaar bouwen aan 7 woningen in de boerderij, 1 hectare aan te leggen permacultuur landschap, een ontmoetingsruimte, een ambachtenwerkplaats, atelier, moestuin, yurt, historisch bakhuisje en een minicamping met 6 tentplekken en 2 camperplaatsen.

Katalys ondersteunt dit initiatief omdat het de gemeenschap van Maasbree op een heleboel manieren tegelijk versterkt. Erik Arkesteijn, programma-manager Maatschappelijke Financiering van Katalys: “De boerderij, een gemeentelijk monument, stond al meer dan twee jaar leeg. Nu ligt er een plan dat dit gebouw behoudt en heel veel waarde toevoegt. Om te beginnen krijgt Maasbree er 7 sociale huurwoningen bij. In coöperatieverband; dat betekent huurwoningen in zelfbeheer, waarbij de bewoners verantwoordelijkheid nemen voor elkaar, de buurt en het milieu. De woningen worden niet meer verkocht en de gelden die op termijn vrijkomen uit de huur, zullen besteed worden aan nieuwe huurwoningen voor anderen. De Hoeve stelt 4 van deze woningen beschikbaar voor mensen die tijdelijk een fijne helende plek zoeken met daarbij een ondersteunende gemeenschap. De Hart en Ziel Huisjes, noemen ze die. Een mooie combinatie.”

Peter van Melik is vrijwilliger bij Katalys en als adviseur in Limburg betrokken bij dit project: “We hebben een gesprek gehad met de mensen van de Hoeve en de gemeente omdat we wilden kijken of de groep en de gemeente meer kunnen samenwerken. We denken dat de impact nog wat groter wordt als er beter zicht komt op behoeften binnen de gemeente Peel & Maas. Maar we  vinden het even belangrijk dat de Hoeve haar vrijheid behoudt om zelf invulling te geven aan die taak. Zo kunnen ze ook mensen bereiken die juist niet door instanties worden gezien. Dus in die onafhankelijkheid ligt hun kracht en impact en daar ligt ook voor Katalys de toegevoegde waarde.”

De schuur (werkplaats) en de tuin staan open voor alle bewoners uit de omgeving. De schuur wordt nu al gebruikt als smederij, schilder- en naaiatelier. De minicamping met yurt voegt levendigheid toe aan het gebied en was voor de gemeente een extra reden om een vergunning af te geven.

De financiering heeft een looptijd van 10 jaar. Gedurende die tijd zal Katalys de Leef en Groei Hoeve naar wens bijstaan met advies op financieel, technisch en organisatorisch vlak.

Katalys heeft nog ruimte voor financiering van lokale, gemeenschappelijke wooninitiatieven.
Kijk hier voor meer informatie!

Meer weten over dit initiatief? Interesse om mee te financieren in de Hart en Ziel Huisjes? Kijk op leefengroeihoeve.nl

Of benader ons adviesteam in Limburg, Peter van Melik.

Dit item is gepubliceerd op 23 februari 2024