Katalys - orange-figure-13

Magazine Werkplaats: we doen het samen

We doen het samen!

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

-redactie Werkplaats 

Samen weet je meer. Je ziet, hoort en voelt meer. Je capaciteiten en talenten worden  samengevoegd, zodat je elkaar versterkt en aanvult. Het is immers niet voor niks een graag  gebruikt spreekwoordelijk gezegde: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Als  netwerkorganisatie weten we bij KNHM foundation als geen ander hoe belangrijk het is om samen te werken en op te trekken. Het zit verankerd in ons DNA om dingen samen te doen en ieders talent te benutten. Dat doen we al jarenlang, met bewoners, vrijwilligers, de overheid en andere fondsen en organisaties.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder: dat is ook de reden dat de zeven kernpartners van het We doen het samen! Festival (in wisselende samenstelling) zijn begonnen met het organiseren van Dé dag voor burgerinitiatieven. Vanuit heel Nederland komen al drie edities honderden initiatieven naar Amersfoort om kennis en inspiratie op te doen, elkaar te ontmoeten en nieuwe verbintenissen aan te gaan. Tijdens het festival kunnen we elkaar inspireren en aanmoedigen om samen te werken aan een nieuwe samenleving. Alle partners willen actief burgerschap dan ook stimuleren en het succes van vele lokale initiatieven in heel Nederland laten zien en vieren. We  ontdekten dat we daarin samen veel kunnen bereiken. Het is uniek te noemen dat bijna álle Nederlandse fondsen en organisaties op het gebied van burgerinitiatieven zich verenigen en  gezamenlijk deze dag organiseren.

Het is ontzettend jammer dat we door de coronamaatregelen ook dit jaar het festival nog niet echt samen kunnen vieren. Daarom laten we in deze Werkplaats graag het belang én de impact van samenwerken op lokaal, nationaal en internationaal niveau zien. Hoe pak je dat nou goed aan?Wat zijn de valkuilen, waar moet je op letten? We geven ook het woord aan inspirerende en succesvolle initiatieven, wijzen je de weg naar de diverse organisaties en overheden en geven natuurlijk veel praktische tips voor een prettige samenwerking.

En dan beloof ik je dat zaterdag 9 april 2022 weer een dag wordt waarin genoeg ideeën ontspruiten om tijdens het We doen het samen! Festival met elkaar het verschil te maken in al die steden, dorpen, wijken en buurten!

Annemarie Jorritsma

Voorzitter KNHM foundation