Katalys - orange-figure-13

Een basisschool naast de sportkantine in Merselo

Basisschool De Lier staat al meer dan vijftig jaar op de Coppelenberg in Merselo. Maar als het aan de Noord-Limburgse gemeenschap ligt, verhuist de basisschool volgend jaar naar de andere kant van het dorp. Ze willen de school combineren met een multifunctioneel verenigingsgebouw en een sportaccommodatie.

De plannen voor de verhuizing ontstonden toen de dorpsraad zich zes jaar geleden over de exploitatie van de gemeenschappelijke accommodatie boog: een multifunctioneel gebouw met onder meer een voetbal-, tennis- en korfbalvereniging, een jongerensoos en een afdeling van de Katholieke Bond voor Ouderen. John van Dijck, voorzitter van de dorpsraad: “In dezelfde periode bleek dat ook de basisschool ingrijpend moest worden opgeknapt. Toen ontstond al gauw het idee om de accommodaties samen te voegen. Als je minder gebouwen in stand moet houden, hoef je als dorp minder te investeren en ben je jaarlijks minder kosten kwijt aan onderhoud en exploitatie. We zagen direct kansen.” Met de plannen voor gezamenlijke huisvesting spelen de initiatiefnemers in op het nieuwe accommodatiebeleid van de gemeente Venray. De gemeente wil dat dorp- of wijkcentra zich in de toekomst zelf kunnen bedruipen. Om dat ook in Merselo mogelijk te maken, sleutelden de initiatiefnemers de afgelopen jaren aan een combinatie van verbouw en nieuwbouw.

Adviseurs van KNHM foundation en Arcadis dachten onder meer mee over de inrichting van de buitenruimte en hielpen de initiatiefnemers bij het vergroten van draagvlak – een uitdagende opgave. John: “Het was best een klus om iedereen op één lijn te krijgen, maar inmiddels is het merendeel van  het dorp doordrongen van de voordelen. De gezamenlijke huisvesting maakt de exploitatie een stuk goedkoper, en door het opknappen van het complex kunnen we het gebouw straks voor veel meer functies gebruiken. Bovendien kunnen er op de huidige locatie van de basisschool woningen worden gebouwd, waardoor Merselo een gezonde bevolkingssamenstelling behoudt. De verhuizing levert aan alle kanten winst op.”Dit artikel verscheen in het KNHM foundation Jaarbericht 2018.