Als landelijke organisatie die bewonersinitiatieven ondersteunt, zien we bij Katalys al decennia met eigen ogen hoe (en wáár) gemeenschapskracht vanuit bewoners in de praktijk werkt. Maar ook hoe de bevlogen professionals om hen heen zoeken naar de ruimte. Sociaal Bestek bracht een themanummer over samenlevingsopbouw, waar Katalys aan bijdroeg.
In een tijd waarin individualisme vaak de boventoon voert, blijkt de kracht van gemeenschappen een onmisbare factor voor sociale cohesie, leefbaarheid en welzijn. Dat weten onze adviseurs (vrijwilligers) die hun expertise ter beschikking stellen aan bewonersinitiatieven in alle soorten en maten in heel Nederland. Wat is, in de jarenlange praktijkervaring van Katalys in het ondersteunen van lokale initiatieven voor de buurt, dé cruciale factor voor leefbaarheid en gemeenschapskracht? Dat is ‘een plek’.
Voor Sociaal Bestek, vakblad voor specialisten op het terrein van participatie, sociale zekerheid en maatschappelijke ondersteuning, schreven Pieter Rozema en Linde Nouws Keij een artikel over de werking van een fysieke plek in de wijk. Ze staan stil bij eigenaarschap, aankoop en bouwen, de struikelblokken voor bewoners én die voor professionals.
Lees het artikel ‘De kracht van gemeenschappen: praktijkervaringen’ in Sociaal Bestek, jaargang 86, editie 5
‘Ruimte maken, waar wachten we op?
Ook de bevlogen professionals zoeken de ruimte rond en tussen alle regels om bewonersinitiatieven te ondersteunen. Niet zelden zijn ze het beu om een kansrijk initiatief wéér een ‘pilot’ te moeten noemen, omdat de regels niet passen bij de realiteit. Hun praktijkervaringen, dilemma’s, successen en hartekreten zijn te vinden in de publicatie ‘Ruimte maken, waar wachten we op? Deze publicatie schetst het indringende beeld van professionals in de spagaat tussen systeemwereld en leefwereld. Katalys bracht deze voorjaar 2024 uit, gebaseerd op 600 gesprekken in het hele land.
Dit item is gepubliceerd op 28 november 2024