Op woensdag 8 september konden de wormen eindelijk terecht in hun nieuwe, grote hotel op de Calliopestraat in Den Haag. Na een 1,5-jaar durende vergunningenstrijd betekende dat een klein overwinningsfeestje voor de buurtbewoners en andere supporters van het wormenhotel.
“Als stadsbewoners en binnenstadondernemers voelen we ons verantwoordelijk voor onze omgeving: we willen ons groene afval recyclen, we leggen samen geveltuinen aan en onderhouden die, we vergroenen straten met palen voor klimplanten, we denken mee over de aanleg van nieuwe pleinen en over verantwoorde afwatering. Nu hadden we met een aantal huishoudens het idee om het eerste wormenhotel in onze wijk op te starten, dat wil zeggen: ons groenafval naar deze buurtcompostbak brengen en het tuintje bovenop verzorgen”, vertellen de deelnemers van Kern met Pit 2020. “De wormen maken in hun duurzame houten hotel compost die we gebruiken voor geveltuintjes in de wijk. Daarnaast helpen de wormen ons om minder afval te produceren, te vergroenen en onderlinge verbinding te creëren. Bovendien maakt het Wormenhotel met tuintje bovenop onze stenige wijk aantrekkelijker. Het wormenhotel maakt deel uit van een plan om de hele wijk te vergroenen en verduurzamen en meer betrokkenheid bij de wijk onder de bewoners te creëren, evenals bewuster omgaan met afval.”
Wel subsidie, geen vergunning
Den Haag haalt al jaren geen groenafval meer op in de binnenstad, en de bewoners wilden daar in hun wijk een oplossing voor leveren. Daarom vroeg de Bewonersvereniging Rondom het Plein begin 2020 een vergunning aan voor het project waarin 20 gezinnen hun GFT-afval zouden kunnen composteren. De gemeente – die tegelijkertijd uit de subsidiepotjes voor duurzaamheid en leefbaarheid financieel wel bijdroeg aan het project – wees de vergunning echter af. De buurt tekende bezwaar aan en kwam tot creatief verzet: er werd een kleine mobiele compostbak in het zichtveld van het stadhuis geplaatst. Zet er wieltjes onder en de vergunningplicht vervalt. Maar ook de bezwaren op het stadhuis verdwenen: terwijl de bezwaarprocedure liep en gesprekken met de bewoners werden gevoerd, liet de WormBike zonder veel ophef zien dat composteren in een stedelijke omgeving zonder last of stank kan plaatsvinden. Wethouder Van Tongeren brengt de eerste wormen naar het hotel. UIteindelijk heeft de ambtelijke commissie ACOR de vergunning toch tot in 2022 verleend. In het ‘hoogstedelijk prioriteitsgebied’ zoals de binnenstad genoemd wordt, blijkt gelukkig ruimte voor duurzame bewonersinitiatieven. “Even leek ons wormenhotel een voorbeeld van hoe op ambtelijk niveau de duurzame ambities van gemeenten blijven steken in bureaucratie en bestuurlijke blubber,” zeggen initiatiefnemers Elisa Mutsaers en Margo Smit op de website van de bewonersvereniging. “Maar met steun van buurtbewoners en ondernemers, een aantal partijen in de gemeenteraad en enkele wethouders kunnen we de wormen nu toch aan het werk zetten.” De mobiele ‘Wormbike’ mag nu op reis, om in andere wijken te laten zien hoe duurzaam, makkelijk en vruchtbaar composteren is.
Ook in de Rivierenbuurt in Den Haag gaan deelnemers van Kern met Pit 2021 aan de slag met een wormenhotel. Wil jij ook aan de slag met een wormenhotel, of met een ander mooi initiatief in je wijk? Doe mee met Kern met Pit en we helpen je erbij!