Katalys - orange-figure-13

“We zijn een luisterend oor”

Bij SRV-wagen De Blauwe Tomaat kunnen Arnhemmers groente en fruit tegen lage prijzen kopen. Want gezond eten moet voor iedereen toegankelijk zijn, vindt oprichter Loes van der Meulen. Hoe werd haar idee werkelijkheid?

“Ik heb als bedrijfskundige bij commerciële bedrijven gewerkt en drie jaar in Afrika gewoond, waar ik aan lokale projecten meehielp. De ervaring van hoeveel je voor een ander kunt betekenen heeft mijn visie op werk veranderd. Toen mijn vriend een keer vroeg wat ik zou doen als ik alles los kon laten, antwoordde ik: ‘Een supermarkt met lage prijzen beginnen.’ Dat had ik eens in Engeland gezien. Een vastomlijnd idee had ik nog niet, dus toen iemand een SRV-wagen opperde als ludiek idee, is het dat geworden. Met een coach ben ik stap voor stap gaan kijken: wat is er nodig? Tot mijn verrassing merkte ik dat elk stapje lukte: de gemeente meekrijgen, een SRV-wagen kopen… Dat had ik niet verwacht.”

Onderschat

“Natuurlijk liepen er ook dingen minder goed. Ik dacht bijvoorbeeld dat de bergen  overgebleven voedsel naar me toe zouden stromen, maar dat viel tegen. Ook grote supermarkten hebben die restketen ontdekt. Dus kopen we B-keuze groente en fruit in bij een groothandel. Vaak aangevuld met A-keuze, want klanten rekenen inmiddels op een bepaald assortiment. Ook is het lastig om voldoende goede vrijwilligers te vinden, zeker in de huidige arbeidsmarkt. Dat heb ik onderschat. Het is niet eenvoudig om mensen te vinden, te binden en te boeien. Alle vrijwilligers doen een dagdeel op een vaste dag zodat zij de klanten leren kennen en andersom. Om er een team van te maken organiseren we veel teamuitjes en barbecues en zo. Wat ik overigens ook heb onderschat is hoe je een meer dan 20 jaar oude
SRV-wagen op de weg houdt. Over dat soort praktische zaken had ik van tevoren niet nagedacht. Die los ik op als ik ze tegenkom.”

Oog hebben

“Mijn initiële doel was verspilling tegengaan en gezonde voeding verkopen aan mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Daarnaast wilden we een ontmoetingsplek bieden voor buurtbewoners. Achteraf blijkt dat die functie in de wijk, dat praatje met een kopje koffie of thee, veel belangrijker is dan mijn eerste doel. Ik denk dat we een luisterend oor zijn en dat we mensen motiveren om gezonder te gaan eten. Een eenzame man gaven we bijvoorbeeld tips voor een lekkere soep. Toen hij die gemaakt had, heeft hij zijn buurvrouw uitgenodigd om te komen eten. Zo wordt hij niet alleen gezonder, maar ook minder eenzaam. Dat zijn misschien geen supergrote dingen, maar je moet er wel oog voor hebben.” “Mijn tip voor mensen met een droom is vooral: doen! Vaak willen mensen een idee van A tot Z uitdenken voordat ze ergens mee starten. Maar als het je ambitie is om alles spic en span te hebben voordat je begint, leg je de lat veel te hoog. Dan is het zo’n grote berg dat je er nooit overheen komt. Daarom zeg ik: durf die eerste stap te zetten.”

De Blauwe Tomaat

SRV-wagen De Blauwe Tomaat staat in vier Arnhemse wijken en bij Moviera, een Blijf-van-mijn-lijfhuis, en werkt samen met de DrieGasthuizenGroep voor mensen met dementie. Er  werken zo’n 25 vrijwilligers. Met een tweede, elektrische wagen worden fruitpakketten bij  ondernemers bezorgd. Met abonnementen streeft De Blauwe Tomaat ernaar om financieel  onafhankelijk te worden. Het initiatief krijgt advisering van KNHM foundation en financiële steun van onder meer Stichting Doen, het Oranje Fonds en De Dullertsstichting. Voor de aankoop van de SRV-wagen werd een crowdfundingsactie gehouden. De Blauwe Tomaat heeft één betaalde kracht.
www.deblauwetomaat.nl

Dit artikel verscheen in Werkplaats 32.