Katalys - orange-figure-13

We doen het samen volgens Rocky Hehakaija

Meerdere bijzondere en interessante sprekers hebben tijdens het We doen het samen! Festival wijze woorden gesproken. Over samenwerking, over actief burgerschap en over verbinding maken met andere mensen of met je buurt. Werkplaats dook in de geschiedenis en noteerde de meest inspirerende quotes van vier sprekers tijdens het festival.

Rocky Hehakaija

spreker tijdens het festival in 2020

De sportieve Rocky schopte het tot Jong Oranje, maar toen sloeg het noodlot toe: een ernstige  knieblessure maakte een einde aan haar internationale voetbalcarrière. Rocky is directeur van de stichting Favela Street.

“Zodra de bal begint te rollen, vergeten we de wereld om ons heen. Dat hele simpele spelletje brengt mensen bij elkaar en geeft hoop. Voetbal is mijn instrument, het is mijn manier om contact te leggen om te communiceren. Iedereen heeft zo’n instrument: dat hoeft niet per se een sport te zijn maar dat kan ook een bepaalde mindset zijn of het talent om connectie te maken met mensen. Als je erachter komt wat jouw instrument is, dan ben je al een heel eind op weg om écht verbinding te maken. Door mijn passie voor voetbal ben ik mijn stichting Favela Street gestart. Op mijn 18e werd ik voor een tv-programma gevraagd om naar Brazilië af te reizen en belandde ik in een sloppenwijk, een favela. Een wijk vol armoede en geweld, maar op het moment dat de bal begon te rollen, ontstond ineens blijdschap en verbinding. Toen voelde ik: dít is de kracht van sport. Dit is de kracht van samen iets doen. Na mijn voetbalcarrière besloot ik mijn hart dan ook te volgen. Ik heb via crowdfunding geld bij elkaar gekregen om de stichting op te richten en ben teruggegaan naar Rio de Janeiro.”

“Het doel van Favela Street is om de jongeren daar andere rolmodellen te laten zien door middel van straatvoetbal. Kinderen in de sloppen van Rio worden dagelijks geconfronteerd met drugsgeweld, ik wilde daar iets positiefs tegenover zetten. We weten ondertussen dat als we 30% van de community bereiken, dat er dan echt een cultuurverandering kan plaatsvinden. Daarom leiden we vooral coaches op, want die hebben een netwerk van vrienden, familie en buurtgenoten. Zo is voetbal voor mij meer geworden dan ‘scoren’. Het is een middel om jongeren te laten ontdekken dat ze een nieuwe generatie rolmodellen zijn.”Deze reeks interviews verscheen in Werkplaats 30.